Rådmannen holder fast på at Snillfjord ikke er i stand til å bosette flyktninger neste år.

Tidligere i år sa kommunestyret nei. Nå er det kommet en ny anmodning fra IMDi (Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet) der de ber politikerne ta stilling til saken på nytt.

«Vi utredet det grundig før behandlinga i vår, og endte opp med et kommunestyrevedtak som sier at vi ikke ser oss i stand til å ta imot flyktninger nå».

Det uttalte ordfører Anders Krokstad til ST etter vedtaket.

IMDi har nå utdypet sin anmodning med henvisning til en rekke andre små kommuner som har fattet positivt vedtak. Det vises til Tydal, Snåsa, Lierne, Halsa og Vanylven kommuner.

Spør igjen i 2016

IMDi underbygger den nye anmodningen med at også små kommuner raskt har tilrettelagt for bosetting, og sier videre at Snillfjord kanskje er for pretensiøse i forhold til hva man mener må være på plass før bosetting kan skje? IMDi gjør oppmerksom på at hvis Snillfjord skulle ende med å fatte et vedtak om å bosette flyktninger fra og med 2015, vil kommunen kunne forvente at bosetting kan skje først fra senhøsten 2015 om ønskelig.

«Det betyr at kommunen vil ha et helt år på å forberede og planlegge», heter det i korrespondansen med rådmannen.

IMDi understreker samtidig at de vil respektere det vedtak som Snillfjord nå fatter og ikke komme med ny anmodning for 2015. Men anmodning for 2016 må de regne med å motta i løpet av neste vår.

Kraftkommune

Rådmannen ser ikke at det er framkommet nye momenter som tilsier at Snillfjord kommune vil kunne foreta en annen vurdering.

Han innstiller følgende overfor kommunestyret:

«Snillfjord kommune ser ikke at vi har et tilfredsstillende grunnlag til å bosette flyktninger og å kunne tilby dem fullverdige leve- og boforhold med dagens kommunikasjonstilbud og tilbud innenfor ulike tjenester og servicefunksjoner.

Snillfjord kommune vil derfor ikke kunne bosette flyktninger i Snillfjord i 2015», framgår det av rådmannens tilråding.