Jan Grønningen vil slå et slag for fortsatt desentralisert sykehusstruktur under Høyres landsmøte.

– Dette er en sak jeg brenner for, og som jeg håper jeg får muligheten til å påvirke og profilere under landsmøtet. Det lokale engasjementet som vi har sett rundt Orkdal Sykehus, synes jeg er meget viktig og positivt. Sykehusets historie og rolle i hele regionen er godt kjent, og følelsene sitter dypt. Det må helseforetaket og politikerne ha respekt for, sier Grønningen.

Fredag reiser han som én av 17 delegater fra Sør-Trøndelag Høyre til landsmøtet på Gardermoen.

Lokale hensyn

– Jeg er glad for at resolusjonen som omhandler sykehus legger til grunn at vi fortsatt skal ha en desentralisert sykehusstruktur i Norge, og at det skal tas lokale og regionale hensyn når de enkelte sykehusenes rolle og oppgaver skal fastsettes for framtida, sier Grønningen.

Hvilke resolusjoner av de nesten 70 innkomne forslagene som blir behandlet på landsmøtet, vet man ennå ikke. Men Grønningen håper og tror at møtet velger å behandle «Desentralisering og vekstkraft i hele landet», som omhandler både samferdsel, industri og mineralnæring, havbruk og fiskeri, landbruk og skognæring, utmark og bionæring, reiseliv, lokaldemokrati, nærpoliti og ikke minst sykehus.

Trygghet

– Dagens sykehusorganisering og beslutningsprosesser er det den forrige regjeringen som står bak. Dagens regjering jobber med en ny sykehusplan som kommer til høsten. Det er mye god folkehelse i det å skape trygghet og forutsigbarhet. Derfor mener jeg at alle politiske parti bør mene det samme i regjering, som utenfor. Å fryse ei utvikling når behovene og ikke minst mulighetene endrer seg, er uansvarlig, mener Grønningen.

Han mener helseforetakene gjør jobben sin, når de snur alle steiner for å gjøre det totale helsetilbudet best mulig innenfor rammene.

– Samtidig må vi være bevisst på at et konstant endringsfokus tærer på trygghetsfølelsen og stabiliteten i befolkningen. Felles mål om best mulig helsetjenester bør ikke være gjenstand for et politisk spill slik Ap har forsøkt lagt opp til i forbindelse med Orkdal sykehus, sier han.