Norges skiforbund, Trygg Trafikk og Statens vegvesen går sammen om å skape økt trafikksikkerhet for de mange rulleskiløperne som drar ut på treningstur i høstmørket. De siste årene har flere rulleskiløpere mistet livet i trafikken, og flere har blitt alvorlig skadet.

– Det er viktig å tenke gjennom hvor man går. Dersom man ikke kan gå på bilfrie veger, må man unngå de mest trafikkerte og uoversiktlige strekningene. Gode rutiner for å være synlig må innarbeides, også når man trener i dagslys, sier Ivar Ringen i Trygg Trafikk i ei pressemelding.

Viktig med riktig refleksbruk

Bruk av refleksvest gjør deg ikke nødvendigvis synlig nok i høstmørket. Refleks på beina og stavene er også viktig.

– Refleksen bak blir ofte skjult av drikkebeltet. Det kan også være vanskelig å få øye på en rulleskibruker som bøyer seg i sittestilling under kjøring. Bein og staver er i bevegelse, og dermed lettere å oppdage, mener prosjektleder Anne Margrethe Bøe i Statens vegvesen.

Musikk på øret kan dessuten føre til at utøveren blir mindre bevisst på trafikken rundt.

Sjekk vegen på forhånd

Langrennssjef Åge Skinstad i Norges skiforbund har tro på at det tverrfaglige samarbeidet vil føre til økt bevissthet hos rulleskiløperne. Han har følgende råd til de som trener på rulleski nå utover høsten:

– Gå aldri på veier der du ikke er kjent. Er du på nye steder, sørg for å ha kjørt gjennom strekningen på forhånd, for ikke å bli overrasket av farlige utforkjøringer, svinger eller kryss.

Alle trafikanter må på sin side ta hensyn, slik at det ikke skapes unødig farlige situasjoner.