Det viser en fersk spørreundersøkelse fra Statens vegvesen. Til sammenlikning er det 97 prosent som oppgir at de bruker belte i bilen.

Det nedslående resultatet er bakgrunnen for at Statens vegvesen nå aksjonerer for å få flere til å feste sikkerhetsbeltet også når de reiser med buss.

Like viktig

– Det er like viktig å bruke belte i buss som i bil. Selv om nesten alle bruker belte i bilen, er det mye som tyder på at de gode vanene ikke blir med over i bussen. Vi mener derfor det er behov for å gjøre busspassasjerene mer bevisste på hvor viktig det er å bruke belte, sier Jon Molnes i Statens vegvesen i ei pressemelding.

I 2013 ble tre drept, åtte hardt skadd og 45 lettere skadd i forbindelse med bussulykker.

Flere undersøkelser som Statens vegvesen har gjort, tegner bilde av at det fortsatt finnes noen «frisoner» for bilbeltebruk. Og nettopp bussen ser ut til å være «frisone» nummer èn.

Belteaksjon

Statens vegvesen vil denne uka gå om bord på busser over hele lanet, for å gi passasjerene informasjon om hvor viktig det er å bruke belte. I tillegg skal man også registrere antall passasjerer med og uten belte.

Beltet sørger for å holde passasjerne på plass i setet, slik at man ikke er til skade for andre om det skulle skje en ulykke.

– Få vet hvor farlig det er at de andre på bussen ikke bruker belte. Det vi ofte ser i ulykker, er at passasjerene blir kastet rundt i eller ut av bussen. På den måten kan passasjerene gjøre stor skade på både seg selv og andre, sier Molnes.

Ansvar for hverandre

I spørreundersøkelsen, som er utført av Opinion for Vegvesenet, oppgir kun fem prosent at de er redde for sin egen sikkerhet når medpassasjerene ikke bruker belte. Den viktigste motivasjonen ser ut til å være hensynet til egen sikkerhet. Tre av ti tror at de som bruker belte også gjør det av hensyn til sikkerheten til medpassasjerene.

Parallelt med vegvesenet satsing på økt beltebruk i buss, har næringa sjøl tatt initiativ for å få flere buss-sjåfører til å bruke beltet.

– Det er viktig at sjåførene bruker belte, både av hensyn til egen sikkerhet og for å gi riktige signaler til passasjerene. sier Jon H. Stordrange, administrerende direktør i NHO Transport, i pressemeldinga fra Statens vegvesen.