Fire ganger har kontrollører fått kjøpe øl i butikk i Agdenes, selv om kontrolløren er i en alder der det bør undersøkes om personen har lov til å kjøpe alkohol.

På oppdrag fra Agdenes kommune har Nokas gjennomført ni salgsbevillingskontroller i 2016. Tre av kontrollene er utført med kontrollør som er 18–19 år, slik at kontrollørene kjøpte alkoholen lovlig.

Ved første kontroll ble det solgt alkohol hos både Coop Prix i Lensvik og Joker i Selva. På andre kontroll fikk kontrolløren kjøpe hos Coop Prix i Lensvik, mens på den tredje kontrollen fikk kontrolløren kjøpe hos Coop Marked Mølnbukt, uten at kontrolløren ble spurt om legitimasjon.

Får varsling

Bjørg Brevik, butikksjef i Mølnbukt, sier at det har forekommet at kunder har fått kjøpt uten å måtte vise legitimasjon. Hun sier at butikken har tatt en gjennomgang av dette.

- Det er ikke vår jobb å selge alkohol til de som ikke har lov til å kjøpe, men det kan ha skjedd en glipp.

Brevik sier at de ansatte går gjennom kurs i kundeservice, der dette er rutiner som de ansatte læres opp i. I tillegg skal den ansatte minnes på hver gang noen handler.

- I fjor sommer innførte vi et system på kassaapparatet som minner på de ansatte at de må sjekke legitimasjon. Men det skjer en glipp innimellom, spesielt når det er hektisk, sier hun.

Gjelder også Redbull

Brevik sier at butikken ser alvorlig på disse hendelsene.

- Vi får en advarsel hver gang det skjer, og da kan det til slutt få følger. Om vi mister salgsbevilgningen, som er et stort trekkplaster, så kan det gå ut over butikkens handling, sier hun.

Også på Joker Selva er de opptatt av at det skal gå skikkelig for seg når de selger produkter med aldersgrense.

- Vår rutine er at vi skal spørre alle som ser unge ut. Det hender oftere at vi spør folk som er for gamle, enn folk som er for unge. Mange ganger spør vi personer som er i 30-årene, noen blir veldig fornøyde, mens noen blir litt fornærmet, sier Lise Holden Brevik, butikksjef i Joker.

Hun sier at advarselen de fikk i 2016 er den første på mange år, men at det kan hende med en glipp i full fart.

- Men dette gjelder mer enn øl og rusbrus. Det gjelder for produkter som Burn og Redbull også, som også har aldersgrense. Vi prøver å overholde dette, så slipper vi noe tull i ettertid.

Viktig

Hos Coop Prix i Lensvik har de unge kontrollørene fått kjøpe alkohol to ganger uten å vise legitimasjon. Butikksjef Hans Morten Evjen er overrasket, men mener butikken har sterkt fokus på dette.

- Jeg kan ikke ha registrert å fått tilbakemelding om disse rapportene. Men jeg føler vi har kontroll på dette. Vi er veldig hissig på plakater og klistremerker som opplyser om aldersgrense og kontroll, og vi har sterkt fokus på dette på personalmøter, så jeg føler vi er bra på den biten, sier Evjen.

Samtidig sier han at disse glippene ikke skal skje.

- Det som har skjedd her er ikke brudd på alkohollovgivningen, men disse glippene skal ikke skje. Det beklager jeg sterkt, sier Evjen.

Han opplyser at alle ansatte har e-læringskurs i salg av alkohol og tobakk, og at Coop har et eget firma som gjennomfører testing flere ganger i året, ved at de legger ut forskjellige «feller» for butikkene.

- Det har vært veldig bra der, om bare smilefjes på rapportene vi får tilbake fra vår egen driftssjef, sier Evjen.

Nokas skriver i sin årsrapport at hovedhensikten med kontrollene er å ha fokus på butikkenes rutiner, rundt det å spørre etter legitimasjon. Dette mener Nokas er en viktig kontrollmåte.

- Vi ønsker også videre fremover å ha mye fokus på kontrollkjøp av alkohol, da vi føler at dette er viktig, skriver Morten Aune, fagkonsulent i Nokas.

Det er ikke gjort noen spesielle observasjoner med plassering av alkoholholdige drikker i butikkene, i forhold til plassering i nærheten av brus- og juiceprodukter.

Nokas har også gjennomført kontroll av tobakksskadeloven, men det er ikke observert brudd på den.