Vinterkulturuka i Skaun er på hell. I dag og i morgen er siste innspurt på ei lang uke med små og store kulturopplevelser for alle generasjoner. I løpet av uka er til sammen 55 arrangement blitt avvikla i alle kriker og kroker i bygda. Ikke bare i sentrum av bygda, men også i utkantene, enten det være seg skileik, grendekafé, gapskratt, hundekjøring, seniordag eller andre ting som samler folk til glede for hverandre.

Ei slik kulturuke, uansett hvor den arrangeres, er et resultat av frivillige som år etter år legger ned et stort arbeid og viser en enorm dugnadsvilje som er helt fantastisk. De frivillige, enten de er i idrettslag, musikkorps, pensjonistforening eller andre organisasjoner, er limet i ethvert samfunn. Gjennom sin innsats, uansett hvor de bor, sørger de for gode opplevelser for andre og at det blir liv laga å bo i bygda eller grenda.

For hvem er det som sørger for at ungene får glede av skileiken på den ukentlige samlinga og på flotte skidager som under årets vinterkulturuke? Jo, de frivillige i idrettslaget. Og hvem er det som sørger for at de som har passert pensjonsalder, kan møtes jevnlig til kaffe, gode samtaler og underholdning slik som de gjorde under årets vinterkulturuke? Jo, det er lederne i pensjonistforeninga som har det nærmest som en fulltidsjobb å legge til rette for gode opplevelser for andre.

Og hvem er det som sørger for at ungene får oppleve å stå på en scene og være stjerner for en kveld og virkelig nyte applausen fra foreldre og besteforeldre? Jo, det er lærerne og ansatte i barnehagene som gir jernet litt ekstra nettopp fordi denne uka er spesiell. Ei slik uke er det bare en gang i året, og da setter en gjerne alle kluter til.

Vinterkulturuka i Skaun, og tilsvarende tiltak i andre bygder, er god distriktspolitikk. Det handler om å skape gode levekår i bygdene og gjøre det liv laga i Distrikts-Norge. For selv om frivilligheten finnes i alle landets byer og bygder, er det lettere å samle og begeistre folk i ei lita bygd eller grend.

Det er all grunn til å tro at de som deltok på ett eller flere arrangement under vinterkulturuka i Skaun, ikke angrer på at de deltok. Da er det langt større grunn til å tro at alle de som ennå ikke er kommet seg over dørstokken, kommer til å angre på at de ikke var med. Denne uka har det vært mange smilende fjes å se i Skaun. Felles glede er som kjent dobbel glede. Dette handler om fellesskap om gode opplevelser.