Are Hilstad

Bor: Løkken Verk

Jobber med: Ordfører i Meldal

Aktuell for: Nylig offentliggjort rapport som er utarbeidet av folkehelsekoordinatoren i kommunen

Det ser dårlig ut for Meldal ifølge rapporten som ble offentliggjort nylig. Hva tenker du om det?

- Det jeg tenker er at det er en veldig balansert rapport som på den ene sida viser utfordringene vi har, og som på andre sida viser hvilke styrker og ressurser vi har i lokalsamfunnet. Avisa derimot hadde en veldig ubalansert framstilling og valgte kun å skrive om utfordringene, og ikke et ord om alle styrkene Meldal har. Journalisten kunne umulig ha lest rapporten. Jeg kjente i alle fall ikke igjen rapporten i avisas omtale.

Likevel så er Meldal den kommunen med størst andel uføre. Hva innebærer det for kommunen?

- Det betyr at vi har flere utenfor arbeidslivet enn gjennomsnittskommunen og andre kommuner rundt oss. Det er ei utfordring; både for dem som inngår i statistikken og arbeidslivet. Det kan også være en utfordring på sosiale arenaer.

Dere har også størst nedgang i antall sysselsatte?

- Ja, men her er et interessant paradoks. For i samme tidsperiode har vi også vekst i antall arbeidsplasser. Vi skaper altså arbeidsplasser, men det betyr ikke nødvendigvis at vi tiltrekker oss bosetting da arbeidsplassene bekles av folk i nabokommunene. Det er en interessant utfordring for en politiker.

Er det et problem at det er få innbyggere med høyere utdanning?

- Nei, ikke nødvendigvis. Arbeidslivet i distriktet etterspør yrkesfaglig kompetanse. Det er mer interessent for oss å se om vi lykkes med å rekruttere den kompetansen som arbeidslivet vårt etterspør.

Rapporten sier at det er mange barn som vokser opp i familier med lav inntekt. Er det et problem?

- Det kan være en utfordring. Samtidig er det fint med en slik type rapport at den hjelper oss med å utforme politikk og iverksette tiltak for å bøte på de utfordringene vi har.

Du viser til at rapporten viser til styrker og ressurser i Meldal. Fortell.

- Den peker på masse punkter som fysisk fostring, friluftsliv, god luft- og vannkvalitet, at det er ekstremt mange lag og organisasjoner, at meldalingene er aktive i frivilligheten, og måten kommunen er organisert på og hvordan den jobber tverrfaglig på flere områder.

Dessuten blir vi av fylkeskommunen ansett som en foregangskommune når det gjelder å gå foran når det gjelder kartlegging og systematisk oppfølging på hele helsefagfeltet. Jeg er stolt av hva vi har fått fram i denne rapporten, da den gir oss en pekepinn på alt det vi er gode på og hvilke utfordringer vi har.

Hva gjør Meldal til en god bokommune?

- Den brede og store aktiviteten innenfor kultur og fritidslivet med et bredt og godt tilbud til innbyggerne.

Hva leser du for tida?

- For tida er det mest aviser og sakspapirer. Siste boka jeg leste, er selvbiografien til Jens Stoltenberg.

Hva gjør du i helga?

- Lørdag kveld skal jeg på premiere på revyen til Nå kor i Idrettsbygget der jeg er skrevet inn i en bitte liten rolle som meg selv.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Jeg bruker såpass mye tid på kommunefusjonen, så jeg bruker mye tanker og grubling på hvordan skaffe en best mulig storkommune fra 2020.