Den lille guttebabyen som sover i armene til pappa Willy-Andre Rachløw glipper litt med øyene og kommer med et langtrukkent gjesp. Han legger nok ikke merke til at familien denne mandagen har fått besøk av ordfører Jon P. Husby, som sammen med fagleder for helsesøstertjenesten Gunbjørg Utstrand overrekker en sjekk på 8000 kroner til den nye innbyggeren.

- Gutten ble skrevet inn som innbygger nummer 8000, og da følger det med noen forpliktelser for oss i kommunen, sa Husby da han gratulerte den nyetablerte familien.

Stort hus nær sjøen

I 2016 var det 124 fødsler i Skaun, noe som ifølge ordfører Jon P. Husby er rekord. Da høygravide Anne Langås Rachløw flyttet til eneboligen i Brekka i Buvika 1. januar sammen med ektemannen Willy-Andre og datteren Ella (2), var de på flere måter selve bildet på folkeveksten i kommunen. Anne jobber som lærer ved Børsa barneskole mens Willy-Andre er sykepleier ved akuttmottaket på St. Olavs Hospital i Trondheim.

- Vi ville ut av byen, nærmere sjøen. Og vi ville ha et større hus å bo i, sier Anne.

Taper ikke på huskjøp

Han er fra Åfjord, hun er fra Hovin i Melhus, og de to møtte hverandre da de studerte i Levanger. Siden 2011 har de bodd i Trondheim der de kjøpte seg en ny leilighet. Den kunne de selge med fortjeneste da de valgte å flytte til Buvika. Dermed sitter familien igjen med mindre huslån for eneboligen i Brekka enn de hadde med leiligheten i byen.

- Vi var ikke interessert i å betale like mye for et hus som for et palass, derfor så vi etter hus her. Buvika og Børsa er greie steder å bo når man pendler til Trondheim. Og vi risikerer ikke å tape penger når vi investerer i bolig her i Buvika, sier Willy-Andre.

Positivt over tid

Han legger ikke skjul på at boligprisene var en viktig årsak til valget av bokommune, og det unge paret har ikke vært like opptatt av tjenestetilbudet og den kommunale infrastrukturen ordfører Husby kan fortelle om. At kommunen har vært nødt til å møte den store befolkningsveksten med investeringer i skoler og barnehager mener ordføreren uansett bare har vært en fordel.

- Vi har en ung befolkning. Det virker positivt inn når andre unge vurderer hvor de skal bo. Og barna er fremtiden. Tidligere var inntektssystemet til kommunene slik at det kostet mye å ha en ung befolkning, men nå er det lagt om slik at vi får uttelling for det. Over tid er det positivt, sier Husby.

Savner ikke butikker

At det er begrenset med butikker og restauranter i Buvika bekymrer den unge familien lite. City Syd er ikke langt unna, og med en toåring og en nyfødt baby består livet stort sett av hus og barn.

- Jeg handler mye på nett, og føler ikke at vi mangler noen ting, sier Anne.

Uten barnehageplass

Men en ting savner hun i Skaun. Lille Ella har ikke lovfestet rett til barnehageplass før i august, og nå må hun være hjemme med mamma i stedet for å leke med andre unger i barnehagen.

- Det eneste som er dumt her er at Ella ikke har fått barnehageplass. Hun trivdes veldig godt i barnehagen på Saupstad. Hvis det ikke var for at jeg nå er i fødselspermisjon med Ådne, så hadde jeg blitt nødt til å ta ut ulønnet permisjon, sier Anne.

Ordfører Jon P. Husby erkjenner at situasjonen ikke er ukjent for ham. ST kunne i høst fortelle om flere fortvilte foreldre som ikke visste om de hadde barnehageplass til ettåringene sine når permisjonstiden utløper.

- Vi vet at det er slik, men vi tar inn barn fortløpende i barnehagene, også de som ikke har lovpålagt rett til plass. Så det håper jeg vil ordne seg også for Ella, sier Husby.

Milliardinvesteringer

I snitt har befolkningsveksten i Skaun de tre siste årene vært på nær 3 prosent, noe som plasserer kommunen på toppen av lista over kommuner med folketallsvekst i Sør-Trøndelag. Skaun er også blant kommunene med sterkest vekst i hele landet.

Den sterke veksten i Skaun har ført til en omfattende opprusting av infrastrukturen i kommunen. Barneskolene i Børsa og Buvika er fornyet, i tillegg er Børsa barnehage, Oterhaugen barnehage og Hammerdalen barnehage på plass. Total har kommunen det siste tiåret investert i underkant av en halv milliard kroner i skoler og barnehager.

Ser man framover skal kommunen bruke ytterligere 660 millioner kroner de neste fire årene, der nye Skaun ungdomsskole står for halvparten av beløpet. Opprustning av vann- og avløpssystemene står for en stor del av restbeløpet. Da er ikke ny skole på Venn tatt med i listen over kommende investeringer.