Helse

De færreste barn har fått undersøkt synet før skolestart. Kun et fåtall av 60 000 barn som hvert år starter på skolen har fått undersøkt øynene grundig. Nå er det mulig å få gjort noe med det, gjennom et eget treningsprogram for barn.

Problemet overses

Dessverre er sammenhengen mellom synet, og spesielt samarbeidet mellom øynene, og lesing oversett i debatten om barns læreevne. Dersom barnet har vanskeligheter med å koordinere øynene ved lesing er det svært vanskelig å tilegne seg gode leseferdigheter fordi teksten kan flyte ut, hoppe, og bokstavene kan være vanskelig å skille fra hverandre. For å få bokstavene til å stå stille og være klare må barnet bruke mye, ofte unødige krefter. Dermed oppstår det ofte hodepine, tretthet i øynene, og konsentrasjonsvansker samtidig som lesehastigheten blir lavere enn nødvendig

3D-spill

Ingrid Haltbakk er optiker hos Interoptik på Amfi-senteret, og kan fortelle at de allerede er i gang med å tilby treningsprogrammet.

- Treningsprogrammet tilpasses individuelt i forhold til den enkeltes syn, og gjennomføres blant annet med 3D-spill som krever at begge øynene brukes samtidig. Dermed kan barna ha det morsomt mens de trener, forteller Haltbakk.

Følger utviklingen

Det hele starter med undersøkelser og målinger hos optiker før oppstart. Selve programmet er designet for å trene koordineringen av øyemusklene, samt fokusering og skarpstilling av øynene. Når øynene brukes sammen kommer 3-D effekten frem. Flere av 3D- programmene lagrer også en «high-score», slik at du hele tiden kan følge med på forbedringen av resultatene underveis i treningsperioden.

- Flere melder om at ungene begynner å lese bøker på fritida. Det er ofte en god indikasjon på at programmet fungerer, sier Haltbakk.

Hva skal foreldre observere?

Dersom barnet har vansker med å holde konsentrasjonen, klager over frontal hodepine, sier at teksten flyter ut eller er dobbel, eller at bokstavene hopper og står uskarpe, kan dette være et tegn på at samsynet ikke fungerer optimalt. I tillegg bør foreldrene legge merke til om barnet leser med det ene øyet tildekket, beveger hodet når det leser teksten eller må holde en finger eller linjal til linjen som leses.

Dansk konsept

TrainYourEyes, som konseptet heter, er utviklet av den danske optometristen Maria Beadle Kops som har mange års praktisk og teoretisk erfaring med synstrening både for barn og voksne. Konseptet ble lansert i september 2000 og er allerede blitt en stor suksess i flere land, også i Norge.

Individuell tilpasning

Treningsprogrammet blir individuelt tilpasset i forhold til det enkelte barns samsyns sterke og svake sider. Treningen varer fra 3–6 måneder alt etter omfanget av treningen. Den daglige treningsdosen er 3x5 minutter.