Terje Løkken lå med punktert lunge og ventet på helikopter i over én time etter et ublidt møte med ei furu på Jårakjølen søndag. Nå ønsker Jårakjølens venner å få til en beredskapsordning.

- Det kunne gått langt verre om det ikke hadde vært så mange skigåere ute denne dagen. Jeg klarte å holde varmen takket være dem som fant meg, sier Løkken, som bor på Gimse.

Les også: Vil ha samarbeid om Jårakjølen

Lørdag var han ute på det han beskriver som en fantastisk fin skitur i fint terreng på Jårakjølen, mellom Skaun og Melhus. Søndag skulle han ta samme turen om igjen, og da gikk det slett ikke like bra.

- Jeg hadde gått i 20 minutter da jeg kom nedover en bakke med fint spor, som jeg også kjørte ned dagen før. Jeg gikk ut av sporet litt på grunn av noe jord i sporet, og da jeg skulle inn igjen mistet jeg balansen. Det kom ei furu farlig fort imot, forteller Løkken.

Brudd og punktert lunge

Han traff furua med overarma og halve kroppen, og endte med sju ribbeinsbrudd og en punktert lunge. Han oppsummerer dette på telefonen fra sykesenga på St. Olavs Hospital.

- Lufta ble slått ut av meg, jeg lå bare og lagde rare lyder. Jeg kunne ikke reise meg. Heldigvis kom det en skiløper rett bak meg, og det kom flere og flere folk og hjalp til. De la granbar under meg og klær rundt meg så jeg skulle holde varmen. Det var også ei som hadde et varmelaken i sekken, og det var tilfeldigvis både en lege, en legestudent og en sykepleier blant dem som tok seg av meg, sier Løkken.

Den første som kom til stedet etter uhellet klokka 12.30, ringte 113. Først over en time etterpå sirklet et helikopter over området på leting etter landingsplass.

Vanskelig å puste

Ventetida virket fryktelig lang for Løkken.

- Jeg slet fryktelig med pusten, siden lungen var klappet sammen. Jeg fikk bare inn små super med luft. Jeg var bevisst hele tida, men det var bare så vidt, sier han.

En scooter som Jårakjølens venner har stående på Hølonda ble rekvirert med en frivillig som sjåfør, og Løkken ble fraktet til ei myr hvor det var mulig for helikopteret å lande.

- Klokka var litt over 14 da vi var i lufta. Det var en veldig til dugnadsånd og omsorg som berget meg, og det var godt å oppleve. Jeg vet ikke hvordan det ville gått om jeg var ute alene, sier han.

Beredskap

Reidar Almås i Jårakjølens venner har i etterkant av ulykka begynt å se på løsninger for beredskap i området.

- Kjølen mellom Orkdal, Skaun og Hølonda er nesten det eneste stedet vi har hatt snø de siste tre årene, og det er mye utfart. Når skigåerne flytter seg etter snøen, er det naturlig at også beredskapen flytter etter snøen, sier Almås.

Han har hatt kontakt med Røde Kors, som er positive til et samarbeid med Jårakjølens venner.

- Vi har også tenkt å skaffe en del utstyr knyttet til den scooteren vi har stående på Hølånda. Den har en kjelke som ikke er egnet for syketransport, så vi må se på muligheten for å leie en kjelke. Annet sikkerhetsutstyr kan være aktuelt å kjøpe inn for å ha i boksen på scooteren. Responstida er ganske kort fra Restad på Hølonda, hvor scooteren står. En halvtime tok det denne gangen, mens det tok over en time før helikopteret kom. Det hadde vært kjappere å frakte ham ned til en ambulanse på Rektad.

Røde Kors

- Hvem er det som eventuelt kan rykke ut med scooteren til Jårakjølens venner?

- Vi har hatt ti kjørere på scooteren, men legger ikke lenger spor med den. De fleste av disse ti er imidlertid friluftsfolk som er ute på ski ganske ofte. Det var det som reddet situasjonen på søndag, at en av kjørerne var tilgjengelig, sier Almås, som altså håper på en mer stabil beredskap i samarbeid med Røde Kors.

Terje Løkken nøt sol og fine forhold på Jårakjølen i helga - fram til det sa pang. Foto: Privat