- Dette er det rikeste og mest verdifulle jeg har gjort i mitt liv, og jeg har gjort mye forskjellig.

Det sier Marit Lian, mangeårig ildsjel i kulturlivet i Hemne, og kvinnen bak oppsetningen av «Flere farger» i Hemne høsten 2015. Da deltok rundt 30 barn og unge fra ni ulike nasjoner, og om lag halvparten var norske.

Oppsetningen ble en kjempesuksess på alle vis, og nå er det klart for en gjentakelse. Marit Lian er allerede i gang med å samle dansere og sangere, og også denne gangen har hun med seg multimusikeren Hans Petter Vik Sæther.

Ressurser

Flere farger er Hemnes versjon av det landsomspennende kunst- og kulturprosjektet «Fargespill». En hovedidé hos «Fargespill» er at flyktninger og innvandrere har noe å gi når de kommer til et fremmed land, og at det er viktig å se etter ressursene hos menneskene i stedet for utfordringene.

- Om vi behandler folk som ressurser, blir de ressurser, sier Marit Lian som ikke greide å gi helt slipp på «Flere farger» etter den store opplevelsen høsten 2015.

Mektig inntrykk

- Dette var et prosjekt som var så artig å jobbe med, at vi ønsker å gjøre det på nytt. Det var mye arbeid med prosjektet. Men gleden og alle de store øyeblikkene, overskygger alt.

Hun forteller en liten historie for å illustrere hvorfor nettopp dette prosjektet har gjort et så mektig inntrykk på henne.

- Noe av det fineste var da ei åtte år gammel jente på den første øvinga møtte ei like gammel syrisk jente. Den syriske jenta kom fra mottaket, og hadde vært i Norge i bare ei uke. De skjønte ikke hverandres språk. Likevel greide den norske jenta å lære bort «Blåmann, Blåmann, bukken min», mens den syriske jenta lærte bort en arabisk voggesang, minnes Lian.

Avsluttet med klem

ST var til stede da filmen som ble tatt opp under forestillinga i 2015, ble vist i Kulør'n i forrige uke.

Blant det vi fikk se, var de to åtteåringene som holdt hverandre i hendene mens de sang «Blåmann, Blåmann, bukken min» og den arabiske voggesangen.

Da de var ferdige, ga de hverandre en varm klem. Og smilene deres fortalte alt om gleden dette ga dem.

Mental helse

Nå er Marit Lian og Hans petter Vik Sæther i full gang med å få med deltakere til den nye oppsetninga av «Flere farger», og de håper å kunne vise den andre utgaven av «Flere farger Hemne» i løpet av høsten.

Det koster å jobbe fram en så stor produksjon. Kulturskolen har derfor fått med seg Mental helse i Hemne som prosjekteier. Mental helse har blant annet sørget for å få inn betydelige midler til prosjektet.

Styret i Mental helse var til stede i Kulør'n under visninga forrige uke, og filmen gjorde et sterkt inntrykk på dem.

Svært godt samarbeid

Mental helse i Hemne har i mange år jobbet med å gi et tilbud til innvandrere, og det var derfor naturlig for dem å bli med i prosjektet. De har også mottatt pris for dette arbeidet.

- Dette er et viktig arbeid, for mange av dem som kommer som flyktninger, har med seg traumer og vonde følelser. Dette handler om mennesker som trenger hjelp og støtte, men som også har mye å gi. Sang og musikk er en veldig fin måte å bli integrert og lære språket på, og vi så i 2015 at det oppsto mange nye vennskap på tvers av nasjonalitetene, sier leder i Mental helse i Hemne, Gustav Gundersen. Han er svært godt fornøyd med samarbeidet med kommunen.

- Vi har fått til et veldig godt samarbeid med kulturskolen, og vi er særdeles godt fornøyd med samarbeidet vi har hatt med kommunen over mange år, avslutter Gundersen.

catharina.morken@avisa-st.no

928 30 284

30 unge deltok under oppsetninga i 2015. Foto: Joakim Reinaas