Folketallsvekst er viktig for en kommune, da folketallet er bestemmende for statlige overføringer som skal dekke offentlig infrastruktur. En økning innebærer større inntekter og dermed «stordriftsfordeler», i og med at det i tillegg til økte inntekter blir flere hoder å dele kostnadene til infrastruktur på. Men samtidig kan det også være utfordrende for en kommune å vokse fort, da høy folketallsvekst utløser store investeringsbehov.

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen

kommune som imidlertid har stålkontroll på dette, er Skaun. I mai 2012 passerte Skaun 7000 innbyggere. Ordfører Jon P. Husby uttalte da at kommunen hadde en ambisjon om å vokse med 200 innbyggere årlig de neste årene. Nå, snart fem år senere, har ordføreren sine ord i behold. Nå har nemlig Skaun passert 8000 innbyggere, og er med det den raskest voksende kommunen i fylket og blant de raskest voksende kommunene i landet. Og nettopp fordi Husby og resten av det politiske miljøet i Skaun var såpass framsynte i 2012, har de også skodd seg godt for å møte denne folketallsveksten. Barneskolene i Børsa og Buvika er renovert og bygd ut, i tillegg er kapasiteten på barnehage økt voldsomt i perioden. Totalt har kommunen investert nærmere en halv milliard kroner på infrastruktur de siste 10 årene, og den videre investeringsplanen er klar. De neste fire årene skal kommunen bruke 660 millioner kroner på infrastruktur, hvorav halvparten skal gå til opprusting av Skaun ungdomsskole og over 200 millioner kroner skal brukes på oppgradering av vann og avløp. Så store investeringer avføder også en økning i kapitalutgiftene. Men Skaun har funnet en veksttakt som forsvarer kostnadsøkningene med inntektsøkningene som følger i kjølvannet av folketallsveksten. Før 2010 slet Skaun kommune med stor gjeldsbyrde og underskudd. I dag framstår kommunen med sunn og god økonomi. Her har det vært gjort godt håndverk både av politikerne og administrasjonen.

Nylig ble det avholdt en næringskonferanse i Skaun, og det er ingen overdrivelse å si at Skaun ikke har all verden å tilby når det gjelder arbeidsplasser. Selvsagt er det viktig å legge til rette for næringsutvikling, men her skal man også stikke fingeren i jorda og spørre hva kommunen er mest tjent med å være god på. Og svaret her er åpenbart at kommunen først og fremst er og skal være en god bokommune. Skaun ligger med kort vei til tre store arbeidsmarkeder, Trondheim, Orkdal og Melhus, og nettopp derfor er kommunen svært attraktiv som bokommune. Når det skapes nye arbeidsplasser og bygges badeland i Orkdal, så styrkes faktisk Skaun like mye som bokommune som Orkdal, om ikke mer. Dette har kommunen skjønt, og mye derfor lykkes man så godt.