Ny E39 mellom Øysand og Thamshavn ble bygd som landets første offentlig-private samarbeidsprosjekt, et såkalt OPS-prosjekt. Prosjektet viste seg å bli en kjempesuksess, og veien ville aldri ha blitt bygd så tidlig uten at private og offentlige aktører hadde gått sammen om bygginga, da det ville blitt vanskelig for Staten å sette av milliardbeløp til investering.

30 flyktninger

Nå har denne finansieringsmetoden også fått innpass i det offentlige Norge når det gjelder bygging av flyktningeboliger, som det har meldt seg et raskt behov for de siste årene, ikke minst med Syria-krisen. Den såkalte Hamarøy-modellen går ut på at private aktører bygger boligene med støtte fra Husbanken, mens kommunen forplikter seg til en langsiktig leieavtale når byggene står ferdige. I Rindal har man med en tilsvarende finansieringsmodell fått på plass 14 boenheter siden 1. desember i fjor, boenheter som skal huse både flyktninger og lokale folk på boligjakt.

– For tre år siden vedtok Rindal kommune at vi skulle ta imot 30 flyktninger. De 15 første flyktningene fikk vi bosatt med egne bygg, samt at vi har kjøpt én bolig. Vi så tidlig at vi ikke hadde nok boliger, og vi valgte derfor å se litt nærmere på denne Hamarøy-modellen. Til slutt landet vi på en nesten tilsvarende modell, som innebærer at private aktører bygger eller renoverer bygg med støtte fra Husbanken, hvorpå vi forplikter oss til å leie boenhetene på langsiktige avtaler, opplyser teknisk sjef i Rindal kommune, Nils Heggem.

Flere fordeler

Og rindalingene har lyktes veldig godt med denne modellen. 1. desember overtok kommunen disposisjonsretten til et bofellesskap med seks hybler i det nedlagte meieribygget på Bolme. Eier av bygget er RT-Eiendom, som har renovert bygget og klargjort leilighetene. Onsdag i forrige uke overtok kommunen Friborg-bygget i Rindal sentrum, som Salcom Prosjekt har renovert med fire leiligheter. Og tirsdag denne uka overtok kommunen et helt nytt bygg i Rindal sentrum, som melhusselskapet Boligforvalteren har bygd og innredet med fire leiligheter på 65 kvadrat.

– Bofellesskapet på Bolme er allerede fylt opp, og de nye leilighetene vil bli fylt opp i løpet av kort tid med både flyktninger og lokale innbyggere på boligjakt. Nå gjenstår det å bosette rundt 10 flyktninger, så har vi nådd målet vi satte om å ta imot og huse 30 flyktninger. Dette vil vi være i mål med i løpet av kort tid, forteller Heggem, som ser flere fordeler ved å samarbeide med private aktører om slike byggeprosjekt.

– På denne måten sparer vi store investeringskostnader. Nå blir det et nullspill, i og med at leietakerne skal forsvare leieutgiftene. Samtidig bidrar vi med denne modellen til byggeaktivitet innen privat sektor, noe som også er positivt. Og så vil jeg i tillegg nevne at vi ser svært positivt på at både Friborg-bygget og meieribygget, som begge har vært preget av tidens tann, nå framstår i ny og flott drakt, sier Heggem.