Det var en bitende kald vind som møtte Fylkesmannens miljøverndirektør Stein Arne Andreassen og rådgiver Terje Dumaas da de tirsdag var på befaring på det statlig sikrede friluftsområdet Ølsholmskjæret sammen med ordfører Jon P. Husby, rådmann Jan-Yngvar Kiel og saksbehandler Olav Kvarme.

En forutsetning for salget

Kaldt er også forholdet mellom Skaun kommune og Miljøverndirektoratet. Direktoratet nekter nemlig å vedkjenne seg at det ble gitt noen særlige vilkår knyttet til kjøpeavtalen for området. Husby hevder på sin side at grunneier ble lovet at han skulle få fradelt en nausttomt i området til boligformål.

- Dette var en forutsetning for at jeg skulle signere avtalen. Hvis det ikke var mulig å gjennomføre, har jeg i så fall signert uten å vite hva jeg skrev under på, sier Beret Andreassen som fulgte befaringen. Hun var verge for grunneier Ole Olstad da kjøpeavtalen ble inngått.

- Nausttomten er det som har verdi for oss i dag, men vi kan ikke bruke naustet. Folk parkerer tett oppi, forteller Beret Andreassen som var verge for grunneieren da kjøpsavtalen ble inngått.

Ord mot ord

Ordfører Jon P. Husby er svært lite fornøyd med at Miljøverndirektoratet i avisa Sør-Trøndelag har avvist at det har blitt inngått en slik avtale. I mai i fjor uttalte seniorrådgiver Ann Jori Romundstad til ST at det eneste som er omtalt i kjøpsavtalen er at kommunen vil søke å regulere det areal grunneierens naust beslaglegger, til byggeområde for naust og altså ikke bolig.

- De påstår at vi lyver. Det kan ikke få stå uimotsagt. Jeg har i hvert fall ett menneske på rådhuset som var til stede under forhandlingene og kan bekrefte det vi sier, sa Husby under befaringen.

Fylkesmann med to hatter

Miljøverndirektør Stein Arne Andreassen understreket overfor grunneierne og kommunen at Fylkesmannen i denne saken har to roller. Fylkesmannen representerer på den ene siden staten som grunneier, samtidig som at de er sektormyndighet for miljøvernhensyn i plansaker.

- I dag er jeg her som sektormyndighet for miljøhensyn i planleggingen, sa Andreassen.

Han minnet også om at de ikke kan ta hensyn til privatrettslige avtaler som er inngått før et område skal reguleres, og at det således ikke kan ha vært anledning for Miljøverndirektoratet å inngå en slik avtale som ordfører og grunneiers verge viser til.

- Staten kan nok ikke ha gitt et løfte om en fremtidig regulering til annet formål. I så fall ville enhver kunne inngå en slik avtale og på den måten binde oss som myndighet. Slik kan det ikke være, sa Andreassen.

Les også: Dette skal veiene hete

Fikk nei fra fylket

Nylig vedtok politikerne i Fylkesutvalget å legge ned innsigelse mot Skaun kommunes reguleringsforslag der den tidligere grunneierens naust var gjort om til en tomt for boligformål. Det innebærer at reguleringsplanen må inn til megling hos fylkesmannen hvis politikerne ikke endrer forslaget. Kommer man ikke til enighet der, må saken avgjøres på departementsnivå.

Ordfører Jon P. Husby var tydelig på at han i denne saken forsvarte menigmanns interesser mot staten.

- Jeg kan ikke se med åpne øyne på at et menneske som er rammet av en personlig tragedie blir frarøvet sin rett på denne måten. Dessuten vil ikke en boligtomt på dette stedet forringe området. Plassen der naustet står vil ikke kunne brukes av folk uansett, sa Husby.

Det er denne nausttomten ordføreren og Skaun kommunestyre vil ha regulert om til boligformål.

Dette er saken

I 2003 betalte staten ved Miljødirektoratet 295 000 kroner til grunneier Ola Olstad for et areal i området Ølsholmskjæret i Buvika, i den hensikt å lage et statlig sikret friluftsområde.

Området ligger om lag to km vest for Buvika ved Fv 800.

Både representanter for grunneier og ordfører Jon P. Husby hevder at det som en forutsetning for den forholdsvis lave kjøpesummen ble gitt løfte om at grunneier skal få gjøre om en nausttomt han har inne i området til boligformål. Staten avviser at dette er tilfelle.

Skaun kommune har utarbeidet en forvaltningsplan for området, der det blant annet skal anlegges toaletter, parkering, sammenhengende sti, fiskebrygge og grillanlegg.

28. januar i fjor vedtok kommunestyret reguleringsplanen for Ølsholmskjæret friluftsområde, der den omstridte boligtomten ble regulert inn. Vedtaket vekket massive protester fra statlige myndigheter, og kommunestyret vedtok i fjor vår å sende saken ut på ny høring.

I januar i år vedtok Fylkesutvalget innsigelse mot planforslaget, med begrunnelsen at «kommunens planforslag vil redusere kvaliteten på et regionalt viktig og statlig sikret friluftsområde som nå står foran opparbeidelse», i strid med alle nasjonale og regionale føringer om friluftsliv og folkehelse.

Les også: Rema 1000 vil etablere seg både i Børsa og i Buvika