Tidlig i januar åpnet Orkdal IL alpinanlegget og kunne skilte med glimrende forhold, men gleden var kortvarig og tre dager senere var anlegget stengt igjen på grunn av at kraftig regn hadde tatt mesteparten av snøen. De siste to ukene har det vært mye kuldegrader og det har knykenfolket utnyttet til det fulle.

Idrettslaget har nå for første gang produsert kunstsnø i alpinanlegget. Det har fungert veldig bra og til sommeren vil det bli laget et fast røropplegg som skal dekke nedre heis og nedre nedfart.

- Vi fikk fraktet en snøkanon opp i alpinanlegget og produsert en god del snø som nå gjør at vi kan åpne både nedre og øvre heis. Vi har til tider hatt tre snøkanoner i aksjon, en i alpinanlegget, en i hoppbakkene og en på stadion. Forholdene med mye kuldegrader og perfekt luftfuktighet har gjort at vi har kunnet produsere mye snø, forteller daglig leder i Orkdal IL Magne Fossbakk.

Det har blitt produsert nok snø i alpinanlegget til at det åpner i helga.

Ikke for snowboard

Snømengden er ikke all verden og gir noen begrensninger i bruken av anlegget:

På grunn av at deler av nedre heistrase ikke er snølagt (sommerbelegget må brukes) må våre besøkende bruke vanlige alpinski – det går ikke an å bruke snøbrett.

På grunn av at deler av skogsløypetraseen ikke kan brukes (ikke lyslagt) kjøres øvre heis og nedre heis kun i helgene, og bare nedre heis om ukedagene.

- I heisentrasen har vi ikke produsert snø og det sommerbelegget alpinistene kjører på er litt for smalt til snøbrett. Vi er litt redd for at det skal sette seg fast, derfor kan vi ikke tillate det. I tillegg eksisterer ikke den fleksibiliteten ved å kjøre i løssnø utenfor løypene og bratthenget er også stengt, sier Fossbakk.

Langrennsløypene er klar for Johan Evjens Minnerenn i helga.

Prioriterer alpinbakken

De første årene etter åpningen har Orkdal IL hatt fokus på å produsere snø på stadion og i hoppanlegget, men det siste året har fokus blitt rettet mot alpinbakken, hvor det i sommer ble rensket mye busker i nedfarten, samt jevnet ut enkelte områder. Nå har det også blitt produsert snø i anlegget for første gang. Fossbakk sier at Orkdal IL vil fokusere mer på alpinanlegget i årene fremover.

- Vi vil investere i et røropplegg som vil dekke nedre heis og nedre nedfart. Dette har vi reknet litt på og kommet frem til at arbeidet med å produsere snø i alpinanlegget blir mye enklere med et slikt anlegg, sier Fossbakk.

Knykenfolket vil ha utgifter på utstyret og leie av maskin, men eller vil resten bli gjort på dugnad.

- Vi fikk oss en veldig positiv opplevelse da vi åpnet heisen i januar og det var stappfullt i bakken. Folk kommer langveisfra for å renne her. Nå har vi bestemt oss for å prioritere alpinbakken å forhåpentligvis holde den åpen oftere enn vi har gjort de siste årene. Det vil før til økt bruk av anlegget og i tillegg er alpinanlegget en viktig inntektskilde for idrettslaget, sier Fossbakk.

Magne Fossbakk håper og tror det blir bra folkeliv i Knyken på søndag når Johan Evjens Minnerenn går av stabelen, samtidig som alpinanlegget er åpent.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255