Initiativtakere fra Innset ønsker å tilhøre Oppdal kommune, og har søkt Fylkesmannen om grensejustering.

- Vi har større tilknytning til Oppdal på alle vis, både i form av arbeidsplasser, handelssenter, felles beiterettigheter i fjellområdene og kulturlivet på Oppdal. Vi sogner mer dit enn til Berkåk, slår Eithun fast.

- Ikke ivaretatt

Sammen med fem andre har han tatt initiativ til å få Innset ut av Rennebu og inn i Oppdal, og de har også fått med seg grendene Ulsberg, Gisnås og Havdal på dette ønsket.

- I folkeavstemninga om kommunesammenslåing med Oppdal sa flertallet nei, men vi i den sørlige delen av Rennebu trekkes mot Oppdal, sier han.

Han henviser til den forrige kommunereformen i 1965, hvor Innset og Ulsberg lå under Kvikne kommune. Innsetingene ønsket seg til Oppdal også den gangen, og signaliserte dette blant annet gjennom underskriftskampanje, men de ble lagt under Rennebu, mens Kvikne gitt til Tynset.

- Vi har vært med i Rennebu i over 50 år nå, tvangsgiftet. Rennebu er en liten kommune som har store utfordringer framover, og det blir krevende å stå alene. Vi føler oss ikke ivaretatt på en god nok måte av kommunen, de har ikke tilført grenda noe, sier Eithun.

Skolenedleggelse

Vedtaket om å legge ned Innset skole og barnehage var dråpen som fikk det til å flyte over for innbyggerne, men tanken om å søke grensejustering var allerede modnet før den tid.

- Vi startet en prosess med dette allerede umiddelbart etter folkeavstemninga om sammenslåing, men så kom skolesaken på banen. Vi valgte å gjøre ferdig den først, i håp om å kunne berge skolen vår. Da det ble besluttet nedleggelse, satte vi i gang underskriftskampanje for å bli innlemmet i Oppdal. Vi fikk 206 underskrifter, og vi spurte bare innbyggere over 18 år, sier Eithun.

Ifølge tall avisa OPP har operert med, bor det 581 personer i de grendene som omfattes om grensejusteringssøknaden.

- Håper dere å beholde skolen om dere får blir oppdalinger?

- Per i dag forholder vi oss til vedtaket i Rennebu kommune. Vi kan ikke kreve å beholde skolen om vi blir med i Oppdal heller, men selvfølgelig håper vi at Oppdal vil være med på å bevare skolen og bidra til at det blir en positiv utvikling og vekst i regionen, sier Eithun.

Har troa

Ifølge inndelingsloven kan innbyggere ta initiativ til en prosess med grensejustering, og det er nå skjedd.

- Saken er kommet til Fylkesmannen, og vi har fått svar om at de har tatt kontakt med Rennebu og Oppdal, og at Rennebu er pålagt å sette i gang et arbeid med å skaffe kunnskapsgrunnlag, sier Eithun.

- Jeg har god tro for at skal klare å få dette til. Kommunereformen behandles i Stortinget i juni, og i etterkant kommer grensejusteringssakene. Departementet har sagt at hvis noen har ei upraktisk grense, er det nå som er tida for å komme med justeringsforslag.

Dras i tre retninger

Han påpeker at Rennebu ligger klemt mellom tre sterke sentre, noe som drar kommunen i tre retninger.

- Voll trekkes naturlig mot Orkanger og nye Orkland, Berkåk trekkers mot Støren og vi på sørsida mot Oppdal. Det er viktig med en motpol til de trekningen vi har i alle retninger, og da er det naturlig å bygge opp en sterk fjellregion. Oppdal er et naturlig senter for nettopp det, og vil være med på å støtte opp der, sier Eithun.

I folkeavstemninga om kommunesammenslåing med Oppdal, ble det ikke offentliggjort resultater fra de ulike kretsene. Eithun mener imidlertid å kunne garantere at den sørlige kretsen ville kommet ut med et flertall for sammenslåing.

Ordfører ønsker samling

Rennebuordfører Ola Øie legger ikke skjul på at han ønsker Rennebu samlet som én kommune.

- Men vi har lover og regler som gir befolkningen mulighet til å ta slike initiativ som de nå har gjort på Innset, sier han.

- Får dette deg til å angre på vedtaket om skolenedleggelse?

- Jeg kunne tenkt meg å unngå denne situasjonen, men vi kan ikke alltid forutse hva som kommer som resultat av beslutninger. Det er mange ting å ta med i slike vurderinger, sier han.

Øie skal i møte med Fylkesmannen neste uke, med tanke på å klargjøre hvordan saken skal håndteres videre.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535