I løpet av kort tid har flere aktører lansert sine egne mobile betalingsløsninger. Dette har forvirret både betaler og betalingsmottager.

- Fremover ser vi at verken bedrifter, lag og foreninger eller konsumenter er tjent med et fragmentert marked med ulike løsninger basert på forskjellig teknologi. Vi tror kundene vil foretrekke én løsning - én sterk og tydelig leverandør, sier Dag Olav Løseth, banksjef i Orkdal sparebank.

Derfor går nå drøyt 100 norske banker inn som eiere i Vipps (se fakta) sammen med DNB. Blant dem er SpareBank1-alliansen og Eika-alliansen.

I Orkdalsregionen innebærer dette at banker som Sparebank1 SMN, Orkdal sparebank, Meldal sparebank, Rindal sparebank og Hemne sparebank sammen med over 100 banker i Norge samles om betalingsløsningen Vipps.

- Vi har tro på at et enda sterkere Vipps vil gi den beste og enkleste betalingsløsningen for norske forbrukere, sier Løseth.

«Vipps har blitt eneren på vennebetaling, og har på kort tid rullet ut betalingsløsninger både på mobilen, på nett og i fysiske butikker. Vipps skal i løpet av året være tilgjengelig på langt flere steder enn vi har sett til nå. Gjennom dette samarbeidet står vi bedre rustet til å vinne kappløpet i konkurranse med nordiske og internasjonale aktører», sier Rune Bjerke, konsernsjef i DNB og påtroppende styreleder i Vipps, i ei pressemelding.

I dag har de ulike bankene ulike mobile betalingsløsninger. Sparebank 1 har mcash, Eika-bankene har snapcash, DNB har vipps, mens Danske Bank og Nordea har mobilepay.

- Én stor aktør på markedet vil gjøre det enklere for kundene. Det vil også gi slagkraft til videre utvikling. Vipps, som er en trygg og god teknologi, er basert på norske løsninger, sier Aasmund Lie, banksjef i Sparebank 1 SMN.

DNB, SpareBank 1-alliansen, Eika-alliansen, Sparebanken Møre og 15 selvstendige sparebanker som også er deleiere i Frende Forsikring, har inngått en intensjonsavtale som innebærer at partene sammen skal videreutvikle Vipps som «hele Norges mobile lommebok». Men banksamarbeidet forutsetter godkjenning fra norske tilsynsmyndigheter.

- I løpet av sommeren vil nok dette tas i bruk av bankene som nå går sammen, sier Odd Ivar Bjørnli, banksjef i Meldal sparebank.

Dette betyr at snapcash (Eika-bankene) og mcash (Sparebank 1) etter hvert skal fases ut. Men inntil videre er de oppe og går som normalt.

- Kundene vil få informasjon når den nye løsningen tas i bruk, sier banksjefene.

- Er det vemodig å legge ned sine egne betalingsløsninger?

- Nei! Med flere ulike løsninger har det vært forvirrende. Det er bedre med ett system som fungerer for mange. Dette er til det beste for alle, sier Løseth.

Aasmund Lie påpeker at utviklinga av de nye betalingsløsningene bare er helt i startgropa.

- Dette samarbeidet er spennende! Mobil er neste generasjons betalingsmåte, sier han og ser uante muligheter med Vipps som en felles plattform.

PS! Vipps har hittil vært en del av DNB-konsernet, men legges nå inn i et frittstående selskap der DNB blir største eier med omtrent 52 prosent av aksjene. SpareBank 1-alliansen skal eie 25 prosent, de selvstendige sparebankene 12 prosent, Eika Alliansen 10 prosent og Sparebanken Møre 1 prosent.