Og i bunn og grunn er vi egentlig i sakens kjerne når det gjelder eksempelvis den urnorske brunosten. Utvekslingsuka som skolene og elevene deltar på, handler nemlig om å bli kjent med andre lands kulturer - i videste forstand.

— I love it, sier Robert Pajar fra Tyskland om brunosten, og skryter samtidig av måten han er blitt tatt imot på på dette stedet Kyrksæterøra og som nesten er klin umulig å uttale perfekt hvis du ikke har bodd der i en mannsalder eller to.

— Menneskene her er så vennlige og trivelige, og sammenlignet med hva jeg er vant til hjemme i Tyskland, er hverdagen mye mer rolig og mindre stressa her. Jeg har hatt det kjempebra og kommer gjerne tilbake. Etter studiene skal jeg ut å reise en del, og kan godt tenke meg å tilbringe en måned i Hemne og få jobbpraksis et sted, sier Robert.

På ski i Knyken

De ankom Hemne forrige onsdag, gutte- og jentesterke fra Tyskland, Tyrkia og Frankrike. Henholdsvis ti, sju og tjue elever fra hvert land. Pluss lærere. De har tilbrakt samtlige dager sammen med 17 elever fra Hemne videregående skole.

Besøket har inneholdt alt fra bedriftsbesøk på et av verdens største settefiskanlegg i Belsvika, via skidag i Knyken til dagstur til Trondheim og Rockheim.

Knyken-besøket betød skidebut for minst tre av dem.

— Jeg har aldri før stått på ski, og det var vanskeligere enn det ser ut til, sier Gircy Refik Javuz fra Tyrkia.

— Enig, men jeg prøver gjerne flere ganger. Og jeg er glad for at jeg gikk på «bortoverski», sier Nolwenn Dhennin fra Frankrike i.

Gircy har faktisk oppnådd å få en aldri så liten kjendisstatus under oppholdet. Sist helg var han omtalt og avbildet på STs nettsider under en flott tur til utkikksplassen Myrafjellet. Nå, i dag, er han i avisa igjen.

— Hvor mange ganger har du vært i avisa i Tyrkia?

— He-he, ingen!

Videregåendeelever fra Norge, nærmere bestemt Hemne videregående skole, Tyskland, Tyrkia og Frankrika har hatt minnerike dager sammen. Foto: John M. Myrhaug

Har steikt vafler

Det har formelig vært den reneste invasjonen av besøk rundt om i de tusen Hemne-hjem disse dagene. Det er en del av opplegget - også når HVS-elever reiser til de landene de har utvekslingsavtale med. De skal bo hos vertsfamilier og tilpasse seg helt vanlige dager hos de respektive.

Alvilde Ulfsnes, selv HVS-elev, har huset to - blant andre Nolwenn Dhennin fra Frankrike.

— Har du følt noe ekstra ansvar for å være en slags vert under besøket?

— Ja, utenfor skoletida har det hele tida vært fokus på å gjøre ting, finne på noe, slik at vi ikke er blitt sittende i sofaen og se på TV. Vi har blant annet gjort typiske «norske ting» som å steike vafler og gjøre det hyggelig for gjestene, sier Alvilde.

Tverrnasjonale nettverk

Louise Rennemo er prosjektleder for Erasmus Plus, som har som formål å utvikle, utveksle og prøve ut faglig samarbeid mellom institusjoner og organisasjoner som jobber med grunnopplæring.

— Vi snakker da generelt om barnehage og skole spesielt i Europa.  Vårt prosjekt er et strategiske partnerskap som fremmer utveksling av god praksis. Målet med disse prosjektene er først og fremst å utvikle gode tverrnasjonale nettverk der man kan utvikle, utveksle og dele god praksis, gode ideer og metoder, sier Rennemo om det EU-baserte prosjektet.

Trist å reise hjem

Elevene fra Tyskland, Tyrkia og Franrike reiste hjem før helga. Onsdag kveld var det avslutningsfest.

— Vi snakker ikke så veldig høyt om den, men jeg vil bare si det blir veldig trist å reise fra Hemne, sier Robert Pajar.

Og det kan godt hende at en brunost blir gjennomlyst på flyplassen på vei hjem. Som et tidsbegrenset minne om et vellykket opphold i et ikke lenger så fremmed land...

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300