- Det er et selskap som har flydd over hele Sør-Trøndelag og fotografert utmarka, som del av et nasjonalt prosjekt. Det foreligger derfor data som gjør det mulig å utarbeide nye planer for skogeierne, sier Lars Ole Bjørnbet, nestleder i Orkdal skogeierlag.

Orkdal og Meldal går nå sammen om å tilby skogeiere å delta i en felles utarbeiding av skogbruksplaner for de to kommunene.

- Det er 10–12 år siden sist dette ble gjort, og da basert på flyfoto fra 2002. Nå har vi ferske data som viser høyde på trærne, og dermed gjør det lett å beregne kubitt og inntjeningsmulighet på skogen, sier Bjørnbet.

Det har gått ut et brev til skogeiere i Orkdal og Meldal fra skogansvarlig Erling Revhaug, med invitasjon til å delta i arbeidet med nye skogbruksplaner.

- Vi må ha en tilslutning på minst 80 prosent av arealet for at det skal være forsvarlig å starte opp. Vi håper derfor skogeierne ser verdien av å være med, sier Revhaug.

Erik Aune (øverst) er tømmerkjører i aksjon på Flatlykkja på Ljøkjel, her sammen med styringsgruppa.

Digitalt og moderne

Bjørnbet forteller at laserskanninga gir mulighet til detaljert informasjon om skogeiendommene, helt ned på treslag, alder på skogen og jordsmonn.

- Dette er et nyttig verktøy for skogeieren når det skal drives effektivt. Skogeieren får de verktøyene som trengs for å administrere arbeidet i skogen, sier Bjørnbet.

Planene er digitale og kan brukes ute i felten, ved å knyttes til håndholdt GPS, kartfiler kan lastes inn i hogstmaskiner og man kan få skogkart på smarttelefoner.

Revhaug forteller at Orkdal og Meldal er blant de første kommunene som er blitt skannet fra lufta i det landsomfattende prosjektet.

- Skanninga gir mulighet til mer nøyaktig beregning av kubikk, fordi man finner ut høyden på skogen, sier han.

- Muligheten er nå

Budskapet som prosjektgruppa har til skogeierne, er at muligheten er nå.

- Staten halverer prisen på planene for dem som blir med i denne felles prosessen, da nytter det ikke å komme etterpå. Det må være et visst volum på det for at det skal lønne seg. Det er også nå dataene er ferskvare, sier Bjørnbet.

Tilbudet er gått ut til 560 skogeiere i Orkdal og 280 skogeiere i Meldal.

- Det kan bli lenge til neste laserskanning, sier Revhaug.

- Man må være miljøsertifisert for å få selge en eneste tømmerstokk. Det er derfor lurt å hive seg på nå når man får planen til halv pris, sier Bjørnbet.

Kostnadene i prosjektet avhenger av om man skal ha en skogbruksplan med forslag til skogbehandling, eller en enkel ressursoversikt. Det er ikke hentet inn eksakte priser ennå, men erfaringstall fra andre kommuner viser at kostnaden blir på 10–12 kroner per dekar produktiv skog når statstilskuddet er trukket fram.

Kartlegger interessen

Revhaug forteller at 20 prosent av skogeierne i kommunene så langt har meldt interesse for prosjektet. Fristen for å gå tilbakemelding er 24. februar. Dette for og får en oversikt over interessen.

Framdriftsplanen er videre å avgjøre hvilket takstopplegg som skal brukes. Så skal det innhentes grunnleggende informasjon om arealer og eiendomsforhold, før det utarbeides tilbud.

Målet er at forarbeidene skal være ferdig i løpet av sommeren 2017, gjennomføring av takstarbeidet utføres i 2018 og at leveranse av planene kan foregå våren 2019.

Med dagens teknologi og gjeldende tilskuddsordninger, er det mulig å produsere billigere og mer nøyaktige skogbruksplaner enn bare for noen få år siden.

- Skal det drives skogbruk framover på din eiendom, bør det ikke være tvil om at du bør skaffe deg en plan gjennom det forstående planprosjektet, sier Revhaug.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535