Folk på Innset, den sørlig delen av Rennebu, har sendt en søknad til fylkesmannen om grensejustering for at grenda skal bli en del av Oppdal. Dette er neppe en bombe.

Audhild Øye, redaktør Foto: Silje Asbjørnsen

sier initiativtakerne at Innset har vært tvangsgiftet med Rennebu i over 50 år, som følge av kommunesammenslåinga i 1965, da Innset og Ulsberg lå under Kvikne kommune. Innset og Ulsberg gikk til Rennebu, mens Kvikne gikk til Tynset. Også den gangen ønsket folk på Innset seg til Oppdal, som de følte en langt nærmere tilknytning til, også for 50 år siden.

At ei grend etter 50 år, benytter muligheten rundt den nye kommunereformen til å bytte kommune, er ikke underlig. Det er heller ikke nødvendigvis noen form for takk for sist til kommunen de har vært en del av de siste 50 år. Det er mer en bekreftelse av det faktum at de hører naturlig sammen med en annen kommune enn den de ble en del av, for 50 år siden. Det gjelder ikke nødvendigvis bare grenda Innset og Rennebu kommune, men også flere grender og kommuner som med fordel burde benyttet anledningen til å vurdere sin kommunetilknytning. Snillfjord kommune har for eksempel gjort denne jobben både på en ryddig og ordentlig måte, og forhåpentligvis med et vellykket resultat for alle parter.

Det er mange følelser som ligger bak utspillet til folk på Innset. Det gjorde naturlig nok ikke saken bedre at Rennebu kommune nylig vedtok å legge ned både skolen og barnehagen på stedet. Det er neppe uten grunn at Innset føler seg som en utkant i en utkant da Rennebu ligger trengt mellom tre sentra og blir dratt i tre ulike retninger. Grendene i sør trekkes mot Oppdal, Berkåk mot Støren og Voll og Grindal mot Meldal og nye Orkland kommune. I denne dragkampen blir Berkåk som sentrum både liten og svak, og Rennebu kommune kan bli i minste laget sammenlignet med sine større nabokommuner.

En må huske at dette kun handler om 50 års partnerskap som ikke er lang tid i kommunesammenheng, og som heller ikke bør vare evig hvis samlivet var feil i utgangspunktet. Uansett utfall, er dette rette tidspunktet for å gjøre opp en status hvem en vil leve sammen med i framtida. En slik statusoppdatering bør heller ikke føre til vondt blod mellom noen av partene.