Det sier en av landets aller beste kusker de siste 15 årene, Vidar Hop. Og hesten han sikter til er Valley Ivan, som de aller fleste regnet med hadde sett sine beste dager i løpsbanen etter å ha nærmest hoppet rundt banen på tre bein i hele 2014. 20 000 kroner var alt amerikaner-importen klarte å hanke inn i løpet av 2014-sesongen, mens han to år tidligere vant løp på Solvalla og tjente nesten en halv million kroner.

Hjelpeløs

Men så dukket John Einar Theodorsen fra Dorodalen i Orkdal opp, mannen som har latt det gå sport i å forsøke å få oppgitte og nærmest invalide hester tilbake i løpsbanen som vinnere. Theo, som han kalles blant venner, kjøpte hesten for en billig penge, og satte han inn i sitt treningsopplegg mellom bakkar og berg ute i Dorodalen. Og i 2016 blomstret amerikaneren noe voldsomt. Hesten vant fem løp, tok sju andreplasser og tre tredjeplasser på 25 løp, og tjente nesten 340 000 kroner.

- Det er helt utrolig hva Theodorsen har klart å få til med den hesten. I de siste løpene jeg kjørte hesten før han ble solgt til Trøndelag, var han så skakk og hjelpeløs at jeg trodde aldri han ville komme tilbake som en vinner igjen. De nye eierne har gjort en fantastisk jobb med hesten, forteller Vidar Hop, som kjørte hesten i flere løp i fjor.

Var ridehest

Lørdag var det duket for å hedre de beste aktørene i Trøndersk travsport, og ikke overraskende stakk Valley Ivan av med både prisen for årets eldre varmblods og årets forvandlingsnummer. I kategorien årets eldre varmblods hadde Theodorsen og datteren Silje i tillegg fått nominert Black Butan. Black Butan var oppgitt som traver og gikk som ridehest da familien Theodorsen kjøpte ham. I fjor vant Black Butan fem løp og tjente over 200 000 kroner.

Ola Martin Foss (med bildet) og Astrid Nyberg (t.h) kunne glede seg over at Storm Odd ble kåret til årets beste eldre kaldblodshest.

Flere rekorder

En annen dyktig travamatør som hadde grunn til å være fornøyd lørdag, var Ola Martin Foss fra Orkdal. Foss eier og trener Storm Odd, som stakk av med prisen årets eldre kaldblods. Storm Odd banket på alvor på døra til den ypperste eliten i fjor ved å vinne fem løp og tjene nesten 430 000 kroner. I tillegg satte hesten rekord både på voltestart og auto. Autorekorden lyder på 1.21,5, mens volterekorden lyder 1.21,8.

En viktig brikke i Storm Odds suksess har vært orkdalskvinnen Astrid Nyberg, som har vært en del av treningsteamet rundt hesten siden første dag. Og under overrekkelsen lørdag ga Foss også tydelig beskjed om hvor viktig Nyberg har vært og er for Storm Odds suksess.

Vegard L. Wolden (med bildet) og Kolbjørn Selmer er eiere av den beste kaldblods treåringen i 2016.

Wolden-suksess

Til sammen fire priser gikk til Orkdal lørdag kveld, noe som beskriver godt hvor sentral orkdalsregionen er i trøndersk travsport. Den fjerde prisen var det Vegard Lundstrøm Wolden som kunne motta, etter at Will Prinsen ble kåret til årets beste treårige kaldblods. Wolden har treneransvaret for hesten som han eier sammen med forretningsmannen Kolbjørn Selmer fra Trondheim. Hesten hadde en imponerende sesong ved å kvalifisere seg til finalen både i det norske og svenske kriteriet. I det norske kriteriet tok hesten en sjettepremie som ble belønnet med 45 000 kroner. Ellers hadde hesten svært innbingende opptredener både i Alm Rau Jo's æresløp hvor det ble andrepremie verdt 50 000 kroner, og i et løp på den svenska banen Skellefteå hvor hesten vant og rasket med seg 50 000 svenske kroner. Totalt travet Will Prinsen inn nærmere 190 000 kroner i 2016.