— Dette er den første av totalt 171 master som skal bygges mellom Snilldal i Snillfjord til Surna i Surnadal, sier Martha Hagerup Nilson, kommunikasjonssjef i Statnett om dette startskuddet og milepælen for utbygginga.

Det er Statnett som bygger kraftledningen som primært har som formål å ta imot strømmen som blir produsert fra vindmølleparkene både på Fosen, Hitra og i Snillfjord. Startpunkt for kraftledningen på 420 kV i nord er Namsos.

Unngår naturinngrep

— Masta bygges bit for bit ved hjelp av helikopter. Helikopteret flyr ut mastedeler som veier inntil ett tonn. I masta står montørene og tar imot delene, som da monteres sammen. Det er store byggeklosser, sier Nilson.

Opprinnelig var planen at første mast skulle monteres dagen i forveien, men grunnet sterk vind kunne ikke helikopteret ta av med så tung last.

— Årsaken til at vi benytter helikopter er for å unngå store terrenginngrep, sier Nilson

Montering av mastene starter opp i Snillfjord og vil fortsette gjennom Hemne og til Surnadal frem til og med 2018. Spenningssettingen av ledning er planlagt høsten 2019 og vil være koordinert med de to nye transformatorstasjonene som bygges i Snillfjord og Surnadal.

13 berørte kommuner

Arbeidet utføres av linjeentreprenøren Dalekovod.

— I tillegg til montering av mastene, vil vi fortsette med hogst og fundamentering av mastebeina, forteller Nilson.

Både Statnett og Dalekovod har etablert baser for sin virksomhet i Hemne. Dette er et geografisk midtpunkt for utbygginga, som har en prislapp som ligger i størrelsesorden 4,8-6,5 milliarder kroner, ifølge tall Statnett tidligere har presentert.

Hele linja fra Namsos er på 25 mil, og i STs nedslagsfelt vil den gå gjennom tre av i alt 13 berørte kommuner; Agdenes, Snillfjord og Hemne.

Logistikk

I Snillfjord er det gitt klarsignal for å bygge ut Geitfjellet med 43 vindturbiner. Anleggsstart er satt til 2018, driftsstart blir i 2020.

Siden utbygging av kraftlinja tar lengre tid enn selve vindkraftutbygginga, starter arbeidet med kraftlinja først.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300