Tine informerte onsdag om resultat for 2016. Et resultat på det jevne, ifølge selskapet. Med salgsinntekter på 22,1 milliarder og et driftsresultat på 1 962 millioner kroner, mener konsernsjef Hanne Refsholt at dette ikke er bedre enn det må være for å bygge ytterligere konkurransekraft.

Får utbetaling

Resultatet innebærer imidlertid at melkebøndene får etterbetalt 66 øre per leverte liter, noe som tilsvarer i gjennomsnitt 88 000 kroner per produsent. For 2016 utgjør dermed den samlede literprisen bonden får 5,69 kroner per liter, som betyr en økning på 8 øre sammenlignet med året før.

- Vi er selvsagt glad for at selskapet leverer et resultat som sikrer denne etterbetalingen. Enkelte vil sikkert tolke dette som en ekstrainntekt bøndene får, men sånn er det definitivt ikke, fastslår melkebonde Tore Simonset i Rindal.

Robotfjøs

Han driver både med melk- og kjøttproduksjon på gården på Rindalsskogen, og har 65 melkekyr på båsen. Selv om det ble investert i robotfjøs på gården i 2009, er det ifølge Simonset fortsatt hardt arbeid 365 dager i året som gjelder. I tillegg til gårdsdriften tar han også på seg andre oppdrag, blant annet brøyteoppdrag i vinterhalvåret.

- Strengt tatt er dette inntekter vi skulle hatt på leveringstidspunktet, men det er som kjent driftsresultatet til Tine som til slutt bestemmer hvor høy literprisen blir for melka vi produserer, opplyser Simonset.

Regninger å betale

Han tror de fleste bøndene som nå vil motta etterbetalingen ikke har noe problem med å få pengene i omløp når de kommer.

- Det er vel alltids regninger som skal betales og investeringer som skal gjøres, repliserer Simonset, som bor i en kommune hvor melkeprodusenter en rekke ganger har blitt hedret for topp melkekvalitet.

Morselskapet Tine SA er et samvirkeselskap som eies av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet. Tines forretningsdrift er basert på 11 500 bønder fordelt på 9 000 gårdsbruk over hele landet.

steinar.larsen@avisa-st.no

I 2016 får bonden 5,69 kroner for hver liter som blir levert på meieriet. I butikken betaler du 15 kroner. Foto: Tine