- Helt fantastisk. For noen musikere og hvilken evne til å formidle musikk på, var noen av kommentarene som falt blant publikum da de forlot kulturhuset denne onsdagskvelden.

Ikke tilfeldig

Og det er nettopp dette som skiller både enkelte musikksjangre og musikere fra hverandre. Det er helt sikkert ikke tilfeldig at Gjertrud Økland, som til daglig spiller i Stavanger Symfoniorkester, har dannet sitt eget sigøynerorkester med håndplukkede musikere. Det handler om at de vil noe med musikken sin. De har et budskap med musikken. De vil formidle stemninger og følelser gjennom tonene og rytmene.

Finn van den Broek (t.h.) og Aiva Bertnsen Løkås (i midten) som hadde vært på workshop med Gjertruds sigøynerorkester kvelden i forveien, fikk spille og synge med orkesteret på konserten i kulturhuset.

Temperament og sårbarhet

Og det er heller ikke tilfeldig at Britt Synnøve Johansen, jenta fra Haugesund som vant den norske finalen i Melodi Grand Prix i 1989, med låten Venners nærhet, har dukket ned i sigøynermusikken og oversatt tekstene fra mange språk til sin egen dialekt. Det er heller ikke fjernt fra musikken til Edith Piaf, som Britt Synnøve Johansen også har vært en meget dyktig tolker av. Det viser seg nemlig at mange av låtene til Edith Piaf, stammer fra sigøynermusikktradisjonen. Så har den også de samme rytmene, det samme temperamentet og samme sårheten.

Les også: Dette er sann livsglede

Har et budskap

Og det er nettopp det som er så inderlig godt med Gjertruds sigøynerorkester og med Britt Synnøve Johansen sin vokal. Gjennom musikken forteller de historien til ei stor og utsatt folkegruppe som alltid har vært på vandring, og aldri er blitt helt akseptert. Det handler om folks fattigdom, men også om folk som er rike på følelser, temperament og samhold. I hver eneste tone, hver eneste strofe og ikke minst i hvert eneste blikk fra musikerne, ligger det et budskap som formidles på en inderlig og direkte måte til publikum i salen.

For å si det med en av undertegnedes yngre konsertfølge denne kvelden; «det er helt umulig å få bort smilet».