Totalt har Skaun kommune 2276 matrikkeladresser som skal omgjøres til vegadresser. I disse dager har svært mange skauninger fått brev i postkassen om at de er tildelt adresse.

- Vi nærmer oss med stormskritt.Vi sendte ut 1687 brev om vedtak i forrige uke, og nå ser jeg at det har gått ut 217 til. Nøyaktig hvor mange adressepunkter som det er sendt ut melding på har jeg ikke oversikt over, ettersom flere punkter kan være meddelt i samme brev, sier GIS-rådgiver i Skaun kommune, Marit Kviseth.

Les også: Her er det siste navnevedtaket fra plan- og miljøutvalget.

Til Kartverket

Tirsdag orienterte hun politikerne i plan- og miljøutvalget (PMU) om problemstillinger rundt de siste uavklarte vegnavnene i kommunen. Etter tirsdagens vedtak i PMU er det nå kun vegnavnene som det er opprettet navnesak på, som ikke er avklart.

- Det gjelder veger der man er usikker på skrivemåten av det vedtatte vegnavnet. Da er det Kartverket som avgjør skrivemåten. En slik navnesak blir det for Seljanvegen. Navnesaken for Snefugl, eller Snøfugl, er heller ikke avgjort. Eliløkken er også et stedsnavn som må avgjøres med navnesak. Der er alternativ skrivemøte Æleslykkja, sier Kviseth.

Automatisk oppdatering

Etter at brev om nye vegadresser ble sendt ut, har adressatene tre uker på seg hvis de ønsker å klage på vedtaket. Deretter går det automatisk melding fra kommunen til den sentrale matrikkelen om ny adresse. Derfra oppdateres offentlige registre automatisk. Det betyr at både nødetatene og Posten vil få tilgang til de nye gateadressene innen kort tid.

- Selve overføringen av adresser til matrikkelen vil skje tre uker etter at de har mottatt vedtaksbrevet, hvis vi ikke får klage. Da går det automatisk rett til Posten og til folkeregisteret, som oppdaterer sine registre fortløpende inn mot matrikkelen, sier Kviseth.

Les også: Dette skal vegene hete

Lengre tid for kartdata

Når karttjenesten på telefonen eller i bilen din blir oppdatert er imidlertid mer usikkert.

- Offentlige myndigheter har direkte tilgang til matrikkelen, men når dataene havner i GPS-systemet er litt avhengig av om tjenestene avventer periodisk ajourhold. I dag er det ikke sentral lagring av grunnkartdataene i norge. I stedet overfører vi oppdaterte kartdata fra kommunene manuelt, to ganger i året. Eventuelt oftere hvis vi har gjort en større datafangst, forklarer Kviseth.

- En slik større datafangst har dere kanskje gjort nå?

- Tja, kanskje det. Nå er det uansett dags for en slik periodisk ajourføring snart. Men så er det igjen avhenging av de som benytter seg av disse kartdataene. Vi vet for eksempel at Google maps er tregere til å oppdatere enn 1881, sier Kviseth.

Husnummer viser avstand

Skulle man være uten GPS-løsning i bilen mens man leter etter en bestemt adresse, kan det likevel være hjelp å få. I tettbygd strøk vil husnumrene gå fortløpende med oddetall på høyre side og partall på venstre siden. Er man imidlertid på en lengre veg med spredt bebyggelse, brukes avstandsprinsippet. Der vil husnummeret tildeles etter antall meter fra vegens start. Hus nummer 50 vil da ligger 500 meter fra startpunktet, mens hus nummer 1000 ligger en kilometer fra vegens start. Dermed kan man danne seg et bilde av hvor langt det er til den adressen man skal til, avhengig av hvor man er langs vegen.

- Særlig ambulansearbeidere er vant til å orientere seg på denne måten. Skal de til hus nummer 100 og de er ved starten av vegen, så vet de at de skal kjøre en kilometer, sier Kviseth.

Og i fall man er i tvil: De fleste slike veger har sitt startpunkt i tettbygd strøk. Dermed vil de laveste husnumrene for både Buvikvegen, Viggjavegen og Skaunavegen ligge nærmest Børsa.