Næringssjef Aage Schei orienterte onsdag formannskapet om planer og framdrift når det gjelder folkehelsesenteret.

Politikerne vedtok i forbindelse med budsjettet at bygging skal starte i 2018, og at senteret skal stå innflyttingsklart i siste del av 2019. Folkehelsesenteret skal ligge i Idrettsparken, og skal ha felles inngang og resepsjon med Klatrehallen og Orklahallen.

I formannskapets møte 8. mars vil Schei legge fram to viktige saker som det skal stemmes over:

  • Hvordan skal folkehelsesenteret driftes? Skal det opprettes et kommunalt selskap?

  • Hva skal senteret inneholde?

Ikke bare lek

Når det gjelder det siste spørsmålet, er mye klart allerede. Det som antakelig er mest etterlengtet hos befolkningen i orkdalsregionen, er folkebadet. Dette skal bli noe mer enn et badeland dominert av lek, bølger og sklier.

- Folkebadet skal være et badeanlegg for absolutt alle deler av befolkningen, der det er tilrettelagt for trening, velvære og lek, sier Schei og nevner badstue, boblebad, stupemuligheter, vannsklier, barnebasseng, terapibasseng og et konkurransebasseng med 25-metersbane.

Sambruk

Terapibassenget skal ha heve- og senkebunn, som gjør det tilgjengelig for alt fra folk som skal lære å svømme til rullestolbrukere. I senteret skal det nemlig være ulike helseaktører, som for eksempel fysioterapeuter. Med nærhet til varmtvannsbasseng vil terapeutene få nye behandlingsmuligheter.

- Når man er hos fysioterapeut, kan behandling i vann være en del av tilbudet. Da skal det være mulig å kjøre rett ut i bassenget med rullestol. Badeanlegget skal favne om alt fra idretten til terapi/behandling, familier og fritidsbesøkende, forteller Schei.

Kombinasjonskort

- Når det gjelder helsebiten av folkehelsesenteret, ønsker vi å ha inn for eksempel helsestasjon, kommunens fysioterapi og ergoterapi, frisklivssentral samt at vi ønsker et eget treningssenter, sier Schei.

Han forteller at erfaringer fra andre steder i landet viser at det er svært viktig å få en sambruk med et treningssenter for at man skal greie å drive i økonomisk balanse. Nylig var prosjektgruppa på besøk i Røykenbadet, der man hadde måneds- eller årskort for treningsstudio og badeanlegg i ett kort, eller de hadde kort som gjaldt bare badeanlegget. Det var ikke mulig å kjøpe medlemskort kun for treningssenteret, og dermed blir ikke konkurransen så sterk for de etablerte treningssentrene.

Anbud

Schei understreker at driften av folkehelsesenteret ikke skal gå utover kommunens tjenestetilbud. Det er brukerne og leietakerne som skal finansiere driften.

- Når vi investerer 300 millioner kroner, må folk forberede seg på at det koster, sier Schei og legger til at de vedtak som blir fattet av formannskapet den 8. mars, vil danne grunnlaget for en anbudskonkurranse.

- Vi skal ut i løpet av våren eller tidligsommeren med en konkurranse om å prosjektere folkehelsesenteret. Men vi må ha de viktige politiske vedtakene i boks først.

Schei antar at bygginga vil starte første halvår neste år, og at folkehelsesenteret står klart til bruk på førjulsvinteren 2019.