Norge er ansett som et av verdens aller beste land å bo i. Årsaken er utvilsomt at vi bor i en velferdsstat med velferds-ordninger knapt noe annet land kan vise til. I flere tiår har vi kunnet bygge dette velferdssamfunnet med oljepenger. Men nå går oljeeventyret mot slutten, og torsdag kunngjorde regjeringa at den vil endre den såkalte handlingsregelen fra fire til tre prosent.

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen

betyr at inntektene til Staten, altså pengene som skal finansiere disse velferdsordningene, reduseres. For å opprettholde disse ordningene, sykelønnsordning, barnetrygd, kontantstøtte og ikke minst alle trygdeordninger, så har regjeringspolitikerne to muligheter. Man kan øke inntektene, eller man kan redusere kostnadene. Sistnevnte løsning betyr i så fall at man må redusere noe på en del velferdsordninger. Men det er ingen enkel øvelse. Til høsten er det stortingsvalg, og hvilket parti tør å gå til valg på saker som betyr i velferdsordningene? Arbeiderpartiet har allerede kommet på banen og signalisert at de vil øke skattene med 15 milliarder kroner. Altså øke inntektene til Staten.

En som ikke er tilhenger av å ensidig se på statens inntekter, er rockeikonet Bjarne Brøndbo. I en kronikk blant annet i VG etterlyser Brøndbo politikere som tør å ta styring, som tør å ta upopulære beslutninger. Helt konkret sier Brøndbo at det er blitt et problem i Norge at velferdsordningene er blitt for attraktive. Han stiller blant annet spørsmål om hvorfor to ungdommer som velger å ikke jobbe skal få like mye utbetalt per måned fra NAV som ungdommer som faktisk jobber hver dag. Kort oppsummert mener Brøndbo at det ikke er nok å øke inntektene ved å heve skattene, man må samtidig justere ned utgiftene. Som eksempel på det han kaller et urimelig velferdsgode, viser han til at enkelte politifolk kan pensjonere seg som 58-åringer, for så ta en annen jobb og tjene så mye de vil uten at det går ut over pensjonen.

Rockestjernas kronikk har fått mye oppmerksomhet og virkelig satt en viktig sak på dagsorden. Men det er betenkelig at det er en rocker fra Namsos som skal sette dette viktige temaet på dagsorden, og ikke sentrale politikere. Det er et faktum at når oljekrisen slo inn for fullt i 2014, så økte antall sykemeldinger og uføresaker i oljefylket Rogaland betraktelig. Det er også et faktum at man får 100 prosent lønn som sykemeldt, mens man må klare seg med 66 prosent som arbeids-ledig. Det er også et faktum at de aller fleste sykemeldinger i Norge avsluttes mandag. Hvorfor blir «alle» friske mandags morgen og ikke torsdag? Stortingspolitikerne må tørre så stille disse spørsmålene og ta debatten som friskusen fra Namsos har adressert.