Kommunereformen:

Bjugn og Ørland. Det er de to kommunene som selv ikke ønsker å slå seg sammen, men som kan bli slått sammen med tvang. Ut over det, vil ikke tvang bli brukt for noen kommuner i Sør-Trøndelag.

Kommunereformen trer i kraft fra 1. januar 2020.

Tvang i ti fylker

Det er VG som skriver dette lørdag. Avisa hevder at regjeringa jobber intenst bak lukkede dører for å få til en avtale om å slå sammen kommuner landet rundt med tvang. Flere titalls kommuner kan bli påvirket.

— Dette er en tvangsliste som viser regjeringens groteske forakt for det lokale folkestyret, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til VG, og skriver at det siden nyttår har pågått hemmelige forhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre/Frp, og støttepartiene KrF og Venstre.

VG mener å ha grunnlag for å skrive at det er snakk om 12 tvangssammenslåinger i ti fylker.

Beroliget av Sanner

«ST-land» ser ut fra denne oversikten ut til å være skånet. Her har det altså vært noe usikkerhet knyttet til flere kommuner.

Skaun: Vil stå alene, men har vært i forhandlinger både i retning Orkdal og Melhus. Regjeringa vil, med utgangspunkt i VGs artikkel, ikke tvinge Skaun i noen retning.

Snillfjord: Blir delt i tre; til Orkland (Orkdal, Meldal, Agdenes), Hemne/Halsa og Hitra. Usikkerhet rundt en indirekte påvirkning i forhold til Frøya, som mange ser som en naturlig partner til Hitra, men ingen tvang her heller.

Hemne/deler av Snillfjord: Har en tydelig avtale med Halsa og deler av Snillfjord. Usikkerhet rundt Aure, som Fylkesmannen i Møre og Romsdal i sin innstilling til regjeringa i fjor høst, mente ville være en naturlig partner med Halsa og seinere Kristiansund. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har imidlertid beroliget Hemne, Halsa og Snillfjord - i et møte for et par uker siden - med at det ikke vil bli noen tvang som involverer Aure.

Rindal: Vil stå alene, selv om Fylkesmannen i Møre og Romsdal helst ser de går for en sammenslåing med Orkland.

Rennebu: Ønsker å stå alene, ingen signal om tvang fra regjeringa.

Kun unntakene

Stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) har ledet forhandlingene om tvangssammenslåinger, men han vil overfor VG ikke kommentere innholdet. Han sier dette til avisa om prosessen:

— Vi har hele tiden sagt at kommunereformen baserer seg i hovedsak på frivillighet. Det er kun i de ytterste unntakstilfellene at Stortinget kan skjære gjennom, og det er i så fall ut fra regionale hensyn. Vi gjør det nettopp fordi vi skal styrke lokaldemokratiet, så kritikken fra Vedum faller på sin egen urimelighet, sier Njåstad.

Fylkeskryssingene

Oversikten VG har utarbeidet, tar ikke spesifikt for seg problemstillinger knyttet til sammenslåinger på kryss av eksisterende fylkesgrenser.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300