Svalbard

Et snøskred har igjen rammet Longyearbyen på Svalbard. Boliger er tatt av skredet.

Heldigvis er det ikke meldt om omkomne eller skadde, men nærmere 300 barn blir nå hentet av sine foreldre på Longyearbyen skole, en kombinert grunnskole og videregående skole i byen.

Snøstormen herjet da ST var i kontakt med Siv Sødal tirsdag. Foto: Privat

Mistet en ansatt

Siv Sødal fra Hemne er rektor ved skolen, som ligger ca. en kilometer fra rasstedet.

— Flere boliger er evakuert. Derfor har vi bedt foreldrene komme for å ta hånd om barna. Vi kan ikke ta sjansen på å sende dem hjem til en hus som kan være evakuert. Det er noe kaotisk her nå, men vi har kontroll, sier Sødal på telefon til ST fra Svalbard.

Skolen er ekstra preget av det som skjedde, selv om det gikk bra denne gangen. Det er bare vel et år siden det forrige. Da gikk det langt verre.

— I desember 2015, omkom en avdelingsleder her ved skolen. Andre ansatte ble tatt av skredet, og tre barn mistet faren sin. Derfor blir det sterke inntrykk når vi igjen opplever at det går skred. Vi har hatt ei fellessamling her på skolen før barna ble hentet, sier hun.

Ikke i faresonen

Det blåste snøstorm fortsatt da ST var i kontakt med Sødal ca. klokka 13.30 tirsdag.

— Vi vet det er forbundet med risiko å bo her, og at vi må ta sikkerhetshensyn både når det gjelder vær og isbjørn. Samtidig er alle forberedt på at slik er det, sier hun.

Sødal søkte på stillingen som rektor, et vikariat på ett år, i fjor. Hun kom oppover ved skoleårets begynnelse. Også ektemannen Per er med.

— Vi bor nærmere sjøen, og er ikke i en risikosone for skred. Vi har heller ikke opplevd skremmende episoder her under oppholdet, sier hun.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300