— Hvor mange jeg venter skal komme? Nei, jeg har ikke peiling. De som er interessert kan jo ta en tur, sier spreke Aasta Josefine Sørli i leiligheta i Liangården på Kyrksæterøra.

Lørdag 25. og søndag 26. februar åpner hun dørene.

Utstillingslokalet er vegg i vegg med leiligheta, og binder Liangården sammen med leilighetene på Kjørsetorget. Det er splitter nytt. Det er Aastas sønn Aage Sørli, som driver arkitektkontor i førsteetasjen, som har bygd det.

— Lokalet blir innviet med denne utstillinga, men er nok også egnet til andre formål. Det kan godt brukes til for eksempel minikonserter. Det er utstyrt med en enkel kjøkkenkrok og WC/bad med dusjmuligheter, sier Aage Sørli.

Billedvev ble Aastas hobby i godt voksen alder.

Begynte da hun var 65

Aasta Josefine Sørli flyttet til Hemne fra Ås i fjor vår. På Ås hadde hun en lignende utstilling i forbindelse med sin 90-årsdag. Den ble godt mottatt.

Nå satser hun igjen. Men ikke for å tjene penger, bare for å vise fram sine arbeider.

— Det er ingen salgsutstilling. Mye av sjela mi ligger i disse bildene, og den selger jeg ikke. Det er barna mine som skal ha bildene etter meg. Jeg har ca 30 bilder som skal stilles ut, sier hun.

— Når begynte du med billedvev?

— Da jeg var ca. 65. Før det, mens jeg jobbet på postkontoret ved Norges Landbrukshøyskole på Ås, hadde jeg fire barn, mann, hus og hage å ta meg av. Derfor ble det tid til kun litt strikking.

Litt alene

Aasta jobber med billedvev hjemme. Og er - etter eget sigende - nokså ensom om dette i Hemne.

— Husflidslaget driver med vanlig veving, og de er veldig dyktige på det. Men Jeg vet ikke om andre som driver med billedvev.

— Er det vanskelig?

— Nei, men det tok nok likevel noe tid før jeg følte jeg behersket det fullt ut. Men du må ikke skrive at jeg er flink, sier Aasta, ei dame som slett ikke ønsker overfokus på egen person og egne ferdigheter.

Hundrevis av tråder

Billedvev, som i prinsippet er særdeles nært beslektet med ordinær veving, er et tekstilt bilde eller dekorativ vevnad dannet ved kryssing av to tråder, ifølge Wikipedia. Veving av bildet skjer som oftest vertikalt med en kartong stående bak renningen.

Veven består av renning og innslag. Renningen, oftest av lintråd, er stammen i veven. Innslaget er garnet som danner bildet eller mønsteret. Innslaget går i prinsippet vekselvis under og over annenhver renninnigstråd. Fargeskillene parallelt med renningen og skaper er en svakhet i den tekstile strukturen som i hovedsak løses på to måter.

— Ja, det er relativt mange tråder å holde styr på i prosessen. Det er snakk om hundrevis, sier Aasta Josefine Sørli.

Helt unik

— Men du, vi er jo likevel imponert over at du i såpass godt voksen alder har din egen utstilling...

— He-he. Ja vel, da. Du kan kanskje godt si at de aller fleste på min alder ikke har egne utstillinger.

— Lykke til med utstillinga!

— Takk!

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300