Det var Finansavisen som i går skrev at prisen på elsertifikater er i fritt fall. Hvis ikke prisen kommer opp igjen, vil Statskrafts inntekter fra milliardinvesteringen i Midt-Norge falle med godt over 300 millioner kroner årlig, skrev avisen.

— Det er ganske dramatisk det som skjer i elsertifikatmarkedet om dagen. Fortsetter prisen å ligge på dette nivået kan det bli blodig for mange vindkraftselskaper, sier partner Marius Holm Rennesund i Thema Consulting Group til avisen.

Er ikke bygd ennå

Dette får ingen konsekvenser for vindkraftutbygginga.

— De vindparkene vi har vært med på å vedta skal bygges, er verken i drift eller bygd ennå. De første er ikke i drift før i 2018, de siste i 2020. Det prisfallet det refereres til er fra i fjor til i år. Likevel er våre prosjekter på Fosen og i Snillfjord lønnsomme, da vi la inn gode marginer for lønnsomhet i vårt beslutningsgrunnlag. Slike korte prisvariasjoner spiller ingen rolle. Derfor får ikke dette noen konsekvenser, sier kommunikasjonssjef i Statkraft og Fosen-prosjektet, Torbjørn Steen til ST.

— Dersom noen begynner å tvile på om utbygginga blir gjennomført, er vi glade for å bidra med å tilbakevise det, legger han til.

Fra 150 til 50 kroner

Norge ble fra 1. januar 2012 del av et norsk-svensk elsertifikatmarked, som skal bidra til økt produksjon av fornybar kraft. Frem til 2021 skal Sverige og Norge øke kraftproduksjonen basert på fornybare energikilder med 28,4 terawattimer (TWh).

I fjor høst lå prisen på elsertifikater, også kalt grønne sertifikater, i det nordiske markedet på rundt 150 svenske kroner. Ifølge Finansavisen ligger prisen i dag under 50 svenske kroner. Dette prisfallet slår rett inn i bunnlinjen til selskaper som benytter denne støtten til å investere i fornybar energi.

Over 40 turbiner

Statkraft benytter altså denne subsidieordningen i Midt-Norge, der selskapet skal investere ca. 11 milliarder kroner. Et prisfall på 100 kroner betyr at Statskrafts vindparker i Midt-Norge vil få redusert sine inntekter med 340 millioner kroner i året, ifølge Finansavisens tall.

Vindkraftutbygginga går også hånd i hånd med den 420 kV kraftledningen mellom Namsos og Surnadal. Det den som skal ta imot strømmen fra vindparkene. Arbeidet med ledningen er allerede i gang.

I Snillfjord er det planlagt å bygge mellom 40 og 50 vindturbiner på Geitfjellet. Det første strømmasta ble satt opp i forrige uke.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Torbjørn Steen tilbakeviser at prisfallet på elsertifikater får konsekvenser for vindkraftutbygginga i Midt-Norge. Foto: Statkraft (pressefoto)