Samlet for Sør-Trøndelag fylke er fraværet i videregående skoler redusert med 44 prosent så langt dette skoleåret, sammenlignet med forrige skoleår. Både Hemne videregående skole og Orkdal vidaregåande skole anslår at de ligger omtrent på samme nivå som fylket generelt. Også ved Meldal videregående skole rapporteres det om mindre fravær.

- Det er vanskelig å gi eksakte tall, men vi har grunn til tro at vi ligger på cirka 40 prosent reduksjon fra sist skoleår, ganske likt fylket, sier rektor Kristoffer Uppheim i Orkdal.

Mindre timefravær

Han sier det først og fremst er på timefraværet det merkes en veldig forbedring.

- Fraværet i de første timene på morgenen er så å si forsvunnet. Ifølge elevundersøkelsen sier elevene selv at de er blitt raskere opp om morgenen, der de kanskje tidligere var litt trege på avtrekkeren. Det er slark-fraværet som er minket mest. De som hadde fravær uten noen spesiell grunn, er de som best fanges opp av de nye reglene, sier Uppheim.

Skoleåret 2015/2016 hadde Orkdal vidaregåande et fravær på 6,8 prosent, mens totalen for fylket lå på 7,8 prosent.

Les også: Utfordrer fylkesordføreren om fraværsgrensa

Lite rom for skjønn

- Hvorfor fungerer de nye reglene?

- Når du kommer opp i 10 prosent fravær får du ikke karakter og dermed ikke vitnemål. Samtidig er dette noe som er utfordrende i totimersfag. Hvis du har to timer gym på onsdag, og er borte to onsdager, så har du passert 10 prosent. Det er ikke mulig å bruke skjønn utover å strekke seg til 15 prosent. Etter dette er jeg sjanseløs, sier Uppheim.

- Bør regelen videreføres?

- I en eller annen form, ja. Men i hvor stor grad kan den enkelte rektor gå inn og vurdere om det er fornuftig at eleven ikke får karakter? Alle sidene ved dette bør evalueres, for eksempel hvordan det slår ut for elever som sliter psykisk. Det er ikke alt fravær elevene kan få legeattest på, og det er forbasket lite rom for skjønn når det gjelder forhold rundt eleven, forhold på hjemmebane og slikt. Som hovedregel fungerer ordningen, men det burde kanskje vært satt 15 prosent som grense, spesielt i totimersfag, sier Uppheim.

Les også: - Møter opp på tross av sykdom

Rektor Ole Ledahl har også mest positivt å si om fraværsreglene, selv om elever noen ganger kommer på skolen selv om de er syke.

Stødig oppmøte

Ole Kjørsvik Ledahl, rektor ved Hemne videregående skole, melder om samme tendens som Orkdal vidaregåande. Også i Hemne er fraværet redusert med om lag 40 prosent, fra et fravær på 5,7 prosent forrige skoleår.

- Vi hadde lite fravær i utgangspunktet, under snittet. Og det er ingen grunn til å anslå annet enn at vi ligger cirka på samme tendens som fylket dette skoleåret. Vi har kanskje en litt mindre nedgang enn fylket som helhet, siden vi ligger lavt i utgangspunktet, sier Ledahl.

Han viser til stødigere oppmøte, mindre timefravær og også mindre dagfravær.

På skolen med sykdom

- Begge typer fravær er betydelig redusert. Elevene er på skolen selv om de er syke. De presser seg hardt for å møte opp, og terskelen er høyere for å være borte, sier Ledahl.

- Er det ikke negativt at elever som er syke kommer på skolen, med eventuell fare for å smitte andre?

- Jo, det kan det være. Om man har en begynnende influensa, kan det bidra til at flere får det. Det er en negativ effekt av regelen, men det er flere positive enn negative sider ved det. Noen elever føler større trygghet når de har tydelige rammer, sier Ledahl.

- Vil du at regelen skal videreføres?

- Det er viktig å gjøre erfaringer før vi bedømmer det, men erfaringene per 20. februar viser at det er mer positivt enn negativt. Jeg ser ingen grunn til å reversere dette nå, men det kan diskuteres tilpasninger i regelverket. Jeg tror fraværsreglene er kommet for å bli, sier han.

Han viser til at elever med kronisk sykdom kan få en legeattest som varer for eksempel for et semester, slik at de slipper å kontakte lege hver gang de må være borte.

Rektor Øyvind Togstad mener det er viktig å gi ordningen mer tid før man konkluderer.

- Fungerer så langt

Rektor Øyvind Togstad ved Meldal videregående skole kan også vise til en nedgang i fraværet, men kan ikke anslå noe prosenttall.

- Tendensen er helt klart lavere fravær. Dessverre er det mange elever som har stor fravær, men de som ligger i faresonen nå har muligheten til å rette dette opp i siste del av skoleåret. Likevel har vi større oppmøte på skolen nå, det er helt klart, sier han.

- Hvorfor fungerer regelen?

- For vårt vedkommende, som er store innen yrkesfag, vet elevene at bedrifter som skal tilsette lærlinger vil se på fraværet. Hvis de møter opp og skal søke lærlingplass uten å ha fått karakter i faget, har de ingen sjanse. Elever som har spekulert i å være borte og likevel få karakter, fordi det var basert på lærerens skjønn, kommer seg nå på skolen. De vet at de får et forklaringsproblem overfor bedriftene hvis de ikke får karakter, sier Togstad.

Han er innstilt på å gi ordningen mer tid før man evaluerer om den skal fortsette eller ikke.

- Det fungerer så langt, men jeg ville gitt det mer tid til utprøving og til å se det over tid, sier han.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535