I årevis har et utall kjøledisker, et båtskrog i stål, en trailerhenger og gamle bildekk stått henslengt på en eiendom på Fannrem.

I midten av august i fjor vedtok hovedutvalg forvaltning i Orkdal kommune at eieren av rotet på Fannrem-eiendommen like bak mølla, må betale 2500 kroner uka i tvangsmulkt, dersom opprydding ikke hadde skjedd innen 30. september.

Disse bildene viser hvordan det ser ut i dag.

– Prinsipielt forventer utvalget at de politiske vedtakene blir fulgt opp, sa Rasmus Skålholt (Sp), leder for hovedutvalg forvaltning, til ST i slutten av oktober i fjor.

Oversendt innkrevingssentral

Det er rådmannen (staben til rådmannen) som skal følge opp politiske vedtak.

Skålholt forteller at de i januarmøtet i utvalget ba om en orientering: Hva er status i saken?

- Svaret var at rådmannen skulle følge opp dette, sier Skålholt.

Atle Wormdal, saksbehandler for denne saken i Orkdal kommune, bekrefter at dette er fulgt opp.

- I desember ble saken oversendt Statens innkrevingssentral i Mo i Rana. Bakgrunnen er brudd på forurensningsloven, forteller han.

- Taksameteret går

Kommunen har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med dagens eier av tomta, Liba eiendom. Det har skjedd både via telefon og epost. Men det har så langt ikke gitt noe resultat.

- Jeg var i kontakt med innkrevingssentralen for en drøy uke siden. Det første kravet (tvangsmulkt) var allerede utsendt, men det var ikke kommet inn penger innen fristen, sier Wormdal.

Innkrevinga skulle opprinnelig starte fra og med 1. oktober. Men i og med at kommunen også somlet litt med å iverksette tiltak, har de bestemt at innkreving skal gå fra 1. desember 2016.

- Taksameteret tikker og går nå, og jeg vet ikke hvor dette ender. Håpet er at tomteeieren rydder opp så fort som mulig, sier Wormdal.

Miljøskadelig

Han sier at det verste rotet på eiendommen var kjølediskene, som i verste fall kan lekke og påvirke miljøet negativt. Men den gamle lastebilen, et båtskrog i stål, trailerhengeren og gamle bildekk, som fortsatt står der, er heller ikke med på å «forskjønne» bildet.

Bruktbilsalget på eiendommen har ingenting med oppryddingskravet å gjøre. Det er Jan Tore Jonli som driver bruktbilsalg på eiendommen, hvor han er leietaker.

- Vi har tilbudt eieren av eiendommen å rydde opp, men de har takket nei, sa han i fjor høst.

Avvikle bruktbilsalg

Jonli sier nå at rotet ligger der fortsatt. Selv har han kvittet seg med storparten av bilene (salg, kastet) fordi han skal avvikle virksomheten i sommer.

Kommunen har over flere år forsøkt å følge opp forurensningssituasjonen på eiendommen på Fannrem. Det har vært ulike leietakere av bygningene på eiendommen, et steinkast unna «Kjøttskjærern», og det har samtidig rådet usikkerhet om hvem som har vært ansvarlig for avfallet.