- Det er mye mer folk få skolen. De møter opp fordi de må nå, så vi merker tydelig at det funker. Mange møter opp selv om de er dårlige også, fordi de ikke kommer seg til legen eller ikke vil betale for en legetime, sier Hellem.

- Er det ikke negativt at det er syke elever på skolen?

- Jo, i perioder hvor det går farang så merker vi at det smitter mer når folk ikke drar til legen, men kommer på skolen, sier Hellem.

- Hvordan stiller du deg til fraværsreglene?

- Det blir vanskeligere for oss med tanke på oppkjøring, men trafikkskolene prøver å tilpasse seg fridager og sånt, sier hun.

- Har dette med oppkjøring vært det største problemet for dere?

- Ja, men det blir også styr når man er syk og må på legekontoret for å få en bekreftelse på at man er syk. Vi må betale for en legetime, sier hun.

Les også: Fraværet redusert med 40 prosent

- For strengt

- Føler du at det ikke festes lit til at dere selv sier at dere er syke?

- Fra Statens sida, ja, siden de setter en slik grense. Mange synes det er veldig slitsomt, spesielt elever som sliter psykisk. Hvis du sliter ekstra en dag, er det vanskelig å gå til legen og få erklæring på at du har et sammenbrudd, sier hun.

- Mener dere elever at ordninga bør fortsette?

- Det er positivt at folk møter opp, men det er ikke positivt at det er verre å få fri. Det kunne vært mindre strengt. Kanskje en melding fra foreldrene kunne vært nok ved sykdom, sier hun.

Kommunelege Jimmy Wikell har så langt ikke oppfattet at ordningen er problematisk for legene.

Ikke noe problem for legene

Det har noen stedet vært fokus på at fraværsreglene gir et stort press på legesentrene, men det er ikke tilfelle i Orkdal.

- Vi har tatt opp fraværsreglene i møter med legene. Tilbakemeldingene så langt er det har vært en viss merbelastning, men ikke noe massivt merarbeid. Dette er ikke noe problem per i dag, sier kommunelege Jimmy Wikell.

Les også: Utfordrer fylkesordføreren om fraværsgrensa

- Hvordan håndteres elevene som trenger sykmelding?

- Det kan variere fra legesenter til legesenter, men det kan jo være vanskelig å få time på dagen. Det er uansett viktig med den første telefoniske kontakten den første dagen, selv om man kanskje ikke får time samme dag. Ikke la det gå tre-fire dager, for da blir det vanskelig for legen å vite om vedkommende har vært syk, sier han.

Han sier legene hadde forventet at det skulle blir mer henvendelser av syke elever på grunn av de nye reglene, men at merarbeidet er moderat.

- Det er jo elever fra ulike kommuner som går i Orkdal, og de henvender seg vel gjerne til lege på hjemstedet sitt. Det kan også være at noen oppsøker legevakt, fordi de ikke har fastlege her. Da bli ikke trykket like stort på fastlegene. Det må skrives en del legeerklæringer, ja, men det gjorde vi før også, sier han.

Kommunelege Jimmy Wikell har så langt ikke oppfattet at ordningen er problematisk for legene.