På lederplass i avisa hevder redaktøren at Skaun-politikere omgår loven og viser en forakt for denne.

Dette er sterke påstander fra redaktøren, som for øvrig ikke var til stede på møtet.

Vi i Plan- og miljøutvalget (PMU) påberoper oss nødvendigvis ikke å inneha den eneste sannhet i denne saken, og har respekt for andres meninger. PMU gjorde det som vi mente var rett, da vi hevet møtet og forholdt oss til Reglement for politiske utvalg, Skaun kommune: «Både før og under behandling av en sak kan møteleder, etter forslag fra gruppelederne, gi tillatelse til gruppemøter på inntil 15 minutter».PMU mener at felles gruppemøter gir rom for politiske forhandlinger så fremt dette skjer uten representanter for kommunens administrasjon til stede. Hvis representanter for kommunens administrasjon er til stede, må dette derimot anses som saksbehandling.

Å avholde gruppemøter under saksbehandling i folkevalgte organer er et omstridt tema og blir ofte betegnet som å bevege seg i en gråsone. Sivilombudsmann har under klage i sammenlignbare saker kommet fram til at det rettslig sett ikke er ulovlig med gruppemøter, da dette faller utenfor det som regnes som et folkevalgt organ etter kommuneloven. Et syn PMU i Skaun deler. Ombudsmannen presiserer imidlertid at det her ikke er tatt stilling til om praksisen er heldig ut fra et demokratisk perspektiv.

PMU er ydmyk over sin behandling av saken. Ydmykhet preger derimot ikke redaktøren, som vektlegger ord som «forakt for loven» og «omgåelse av loven» i sin lederartikkel. Man kunne kanskje forventet et mer balansert ordbruk av en redaktør i beskrivelse av saksbehandlingen i et politisk valgt organ.

Redaktøren hevder at pressen ble kastet på gangen før diskusjonen startet. Hadde redaktøren vært til stede i møtet hadde han, i motsetning til avisas journalist, vært vinte til at rådmannens innstilling ble debattert både før og etter at gruppemøte ble innvilget, og møtet hevet. Den som forventet en heftig diskusjon om veinavnene i kommunen ble nok skuffet, til det var PMU for samkjørte. Behandlingen kan vel nærmere karakteriseres som en saklig meningsutveksling enn diskusjon.

PMU deler redaktørens refleksjoner under siste avsnitt i lederen, og ser på dette som en generell betraktning rundt åpenhet og press fra sosiale medier, og ikke spesielt for denne enkeltsaken. PMU ser frem til en saklig debatt rundt åpenhet i utvalgene, og ikke en debatt i sosiale medier som få eller ingen kan forsvare seg mot.

PMU i Skaun kommune har sine meningers mot, og står rakrygget i denne saken og de vedtak som ble fattet.

PMU i Skaun kommune:

Øystein Wiggen (Sp) leder

Willy Horrigmo (BL) fast medlem

Ove Sem (Ap) nestleder

Turid Blækkan (Sp) fast medlem

Hege Fonn (Sp) varamedlem

John Anders Troset (Ap) varamedlem

Ole Kristian Fosli (Frp) varamedlem