17-åringene Alice Dyb Dimmen, Leonora Nikolaisen, Tina Marie Angell og Lene A. Stenvik kan alle titulere seg fylkesmestere. 16. februar var de på Fosen videregående skole for å konkurrere i salgsfaget, og med rundt 100 personer til stede i salen gikk de helt til topps.

- Det kom som en stor overraskelse, siden alt ikke gikk etter planen under framføringa. Vi gikk ut med en dårlig følelse, og ble nesten helt omtåket da de ropte opp våre navn som vinnere. Det var kjempeartig! sier Alice Dyb Dimmen.

Nervepirrende

Det var Alice og Leonora som sto for framføringa av prosjektet til de fire VG2-jentene. Oppgaven gikk ut på å lage en markedsføringsplan rettet mot vinterferien, og de hadde valgt G-sport på Amfi Orkanger som utgangspunkt.

- Framføringa var nervepirrende. Alt gikk ikke helt etter planen, fordi notatsida vår på powerpoint-en var borte. Vi måtte ta alt etter husken, men bildene var der, sier Alice.

Likevel gikk det altså kjempebra, i konkurranse med fire andre skoler. Jentene er nå klare for NM ved Tiller videregående i april, hvor de skal konkurrere med elever fra hele landet.

Fokus på mersalg

Hensikten med konkurransen, som i tillegg til salgsfaget tar for seg en rekke andre yrkesfag i videregående skole, er å øke interessen for yrkesfagene og motivere elevene.

- Fokuset vårt skulle være på mersalg, og vi måtte velge mellom sport eller mat innenfor temaet vinterferie. Vi valgte sport, og vi hadde fokus på fire hovedprodukter: Felleski, slalåmski, skøyter og fatbike. Vi har jobbet med dette siden nyttår, men veldig intenst den siste uka før konkurransen, sier Alice.

Hun sier de jobbet etter en del kriterier som de visste dommerne ville dømme etter, samtidig som det var noen kriterier de ikke fikk vite om på forhånd.

- Vi hadde valgt å lage en spørreundersøkelse som nok oss ga plusspoeng, hvor vi spurte elever som har vinterferie hvilken sport de liker å holde på med. I framføringa skulle vi snakke om produktene, og legge fram fagstoff hvor vi dro inn eksempler og fortalte utdypende hva vi ville gjort i en tenkt salgssituasjon, nevner Alice.

NM i april

For å komme seg til fylkeskonkurransen, vant jentene først en skolekonkurranse med temaet juleferie. Premien de fikk for seieren i fylkeskonkurransen var en fruktkurv og en pokal med inskripsjonen «fylkesmestere i salgsfaget».

- Kanskje blir det påskeferie som blir tema for NM i april? Det kommer en ny oppgave, og jeg regner med det har med påske eller vår å gjøre, sier Alice.

- Hva er planen for å lykkes i NM?

- Vi skal bruke hele klassen og de ressursene vi har. Alle er gode på forskjellige ting, og vi kan plukke noen til å hjelpe oss. Det er mye arbeid, og det kommer til å bli travelt framover, men det er verdt det. Vi lærer ekstremt mye på dette.

Salg i framtida

- Har dere planer om jobber innenfor salg i framtida?

- Ja, jeg jobber på Orkanger Ur og Gull på Oti, og skal ta lærlingtida mi der. Det er usikkert for noen av de andre hvor det blir lærlingtid ennå, men de synes salg er interessant de også, sier Alice.