Nei, han har ikke noe norgeskart hengende på veggen der han har satt inn knappenåler på alle de stedene Sørli Arkitekter AS har hatt oppdrag. Men for moro skyld satte eier og daglig leder Aage Sørli seg forleden ned og krysset av hvor firmaet hadde aktive oppdrag.

— Vi har oppdrag i flere i kommuner i Midt-Norge, både i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag. Men også i Hardanger og Troms. Troms er nok det fylket som utmerker seg. Vi har nok hatt flere oppdrag der de siste fem åra enn lokalt, sier Sørli.

— Hvor mange oppdrag?

— Det varierer hele tiden, og er heller ikke det mest interessante. Det er spredningen som er interessant, etter min mening. Det er ikke vanlig at vi, som et lite arkitektkontor i den store sammenhengen, får så mange «langveisfarende» oppdrag. Jeg har snakka med studiekamerater og kolleger, de fleste fra Oslo, som lurer på hvordan vi får det til.

— Og da svarer du?

— Vi er jevnlig inne og sjekker Doffin-basen. Så bruker vi litt magefølelse når vi avgjør om vi skal regne på et anbud eller ikke. Jeg vil si at magefølelse er undervurdert som styringsverktøy, sier han med et smil.

Prosjektet Finnsnes ungdomsskole inneholder også svømmehall.

PR av turbulens

Sørli Arkitekter leverte anbud på bygging av en ny ungdomsskole med kapasitet til 400 elever i Lenvik kommune i Troms tilbake i 2011. Det endte med kontrakt, den største i firmaets historie.

— For oss var det snakk om en stor kontrakt, uten at jeg her og nå har eksakt beløp. Det var en betydelig jobb.

En høyst uoffisiell lokal sammenligning for å angi størrelsen på bygget, er å sette sammen hele Sodin skole og Hemne videregående skole – til sammen ca. 8000 kvadratmeter.

Siden skolebygginga også var politisk betent, førte prosjektet til masse medieomtale lokalt. Det ble til god PR for arkitektkontoret fra Kyrksæterøra.

— Vi fikk nok en del reklame av omtalen. Derfor førte denne oppdraget til enda flere oppdrag i samme område. Derfor er vi «store» i Troms, sier han.

— Men alt fikk en lykkelig slutt, og du holdt også tale under åpninga?

— Ja, det var en tale som ga meg litt dårlig nattesøvn dagene i forveien. Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen var nemlig invitert, men han var en hyggelig mann og det var ikke noe å grue seg til.

Visuelt fokus

Aage Sørli er genuint opptatt av faget sitt. For når mange, for så vidt uavhengig av bransje, er mest opptatt av hva ulike jobber betyr for bunnlinja i regnskapet, er Sørli mest opptatt av sluttresultatet på selve prosjekt.

— Vi har tapt penger på prosjekt som vi faglig har vært veldig godt tilfreds med. Det viktigste er at det ferdige prosjektet blir bra.

Derfor er også restaureringa av Gjensidige-gården det han trekker fram som det faglig mest berikende oppdraget.

— Det var ingen svær jobb, men vi føler at vi lyktes godt både ut- og innvendig med å få til et godt resultat. Det er drivkrafta i denne jobben, å lage gode prosjekt og ha det artig.

Får energi

Siden han har rukket å fylle 65 år, er det dog velmenende stemmer i hans nærhet som forsiktig ymter frampå om det ikke blir hektiske dager med masse stress. For det blir nødvendigvis også en del reisedøgn i løpet av et år når han skal følge opp disse langveisfarende prosjektene.

— For det første trives jeg med å treffe masse trivelige og flinke folk rundt om. For det andre er det spennende å følge opp prosjektene og se status med egne øyne. Det, kombinert med alderen, er nok bakgrunnen for de små bekymringsmeldingene. Men faktum er at når jeg er tilbake fra slike jobbreiser, er jeg proppfull av energi. Det er slett ikke slitsomt, det gir meg snarere en vitamininnsprøytning. Jeg har altså ingen planer om å pensjonere meg, sier han med et smil.

Daglig leder Aage Sørli ser heller «smådriftsfordeler» ved å være et relativt lite arkitektkontor.

Solgte seg ut

Det er et løfte han mener han er bedre i stand til å holde, enn da han kom til Hemne i 1992.

— Da sa jeg vel noe sånt som at Hemne er ikke et sted jeg kommer til å bli pensjonist. Jeg har revurdert det nå.

Han var godt kjent i Hemne før han etablerte avdelingskontor på Kyrksæterøra for Sørli og Haugstad. Han har hatt kontor både i Saga Senter og HOB-bygget, og pendlet mye mellom Hemne og hovedkontoret på Østlandet.

Fra 1996 leide han kontor og bodde i andre etasje i Gjensidige-gården. Kona Magni, som han kjente fra før, var blitt litt mer enn «en gammel kjenning», og det er nå 12 år siden han solgte aksjene sine i Sørli og Haugstad.

Viste finger'n

— Så ble du fort «ekte» hemnværing?

— Ja, jeg føler at jeg ble godt imot i Hemne. I en kommune uten arkitektkontor, ble det mange oppdrag både i offentlig og privat regi. Jeg har også inntrykk av at folk flest kjente meg helt fra starten av. Jeg husker godt et møte med en kar jeg aldri har sett før på butikken. Han kom bort og spurte Kåss går det med dæ, har du det bra?. Sånt setter jeg pris på.

— Og så ble du elsket og hatet for brostein, skiferheller og opphøyde gangfelt i Øragata?

— He-he, ja jeg observerte flere tilfeller av en viss finger ut av vinduene på diverse biler med lavt understell. Men i det store og hele ble dette prosjektet godt mottatt.

— Rådhussaken...?

— Det er et kapittel både jeg og de aller fleste i Hemne har lagt bak oss. Den er vi ferdig med.

Alle gjør alt

Virksomheten Sørli Arkitekter AS – for øvrig et navn som med bokstavene «Sø» og «A» blir navnet på elva som renner gjennom sentrum – teller i dag seks ansatte. De flyttet i 2015 over til motsatt side av Øragata til Lianbygget etter nesten 20 år i Gjensidige-gården.

Team Sørli kjennetegnes av allsidighet – noe av det de ser på som det mest givende i jobben og som bekrefter begrepet lykkelig som liten.

— Et firma på vår størrelse kan ikke ha «spesialister» på hver type prosjekt. Vi er heldigvis i en situasjon der alle kan jobbe med alt, og på den måten få veldig spennende og varierte arbeidsdager. Men også lange arbeidsdager. For min egen del, handler det om alt fra det nevnte skolebygget i Troms til en kjellerlem. Ja, det siste er det minste oppdraget jeg noen gang har hatt.

— Vi blir her

– Kommer det til syne også på bunnlinja at Sørli Arkitekter er lykkelig som liten?

— Ja, vi er godt fornøyd.

Omsetninga har de siste åra ligger i størrelsesorden 5–6 millioner kroner, og årsresultatet like over og like under 1 million kroner.

Aage Sørli er også opptatt av at arbeidsplassene skal bli lokale. For selv om firmaet er en lilleputt i den store sammenhengen, er det likevel en betydelig kompetansearbeidsplass lokalt.

— I dag kjøper mange av de store konsulentselskapene opp de små, også arkitektkontor. Men vår ambisjon er å forbli lokal, sier han.

PS: Sørli Arkitekter AS feirer 25-årsjubileum i juni i år.