Det mener Sissel Pedersli, som uttaler seg som pårørende.

Den kommunale rehabiliteringa i Orkdal er i dag lokalisert i ei fløy ved Orkdal helsetun. Selv om de åtte rommene ligger samlet i denne fløya, opplever mange at de er en del av et sykehjem.

Sissel Pedersli ber politikerne vurdere ei flytting av rehabiliteringa til folkehelsesenteret.

Roser de ansatte

- Man kan kalle det helsetun, men dette er faktisk en «gammelheim». Hvem som helst kan få behov for rehabilitering, og da er dette lite inspirerende omgivelser å være i, sier Pedersli.

Hun roser de ansatte, og presiserer at hennes innvending kun handler om lokalisering.

- De ansatte gjør jobben sin som best de kan. Dette går ikke på folket som jobber der, men på at man blir plassert på gammelheimen. Rehabiliteringa bør derfor ut av Orkdal helsetun og inn i det kommende folkehelsesenteret. Da får man samtidig frigjort plass slik at flere kan få plass på sykehjemmet.

Flere tar til orde for at rehabiliteringa bør legges til folkehelsesenteret, der det blant annet vil være tilgang på oppvarmet terapibad.

Terapibasseng

Folkehelsesenteret skal stå ferdig i 2019, og det vil bli plassert mellom Orklahallen og den sørlige stranda i Gammelosen.

Senteret skal blant annet inneholde treningsstudio, terapibasseng, ulike helsetjenester og kafé. Og rett utenfor ligger Gammelosen med turmuligheter, og der er det lagt til rette for folk med bevegelseshemminger.

- Det ville vært mye triveligere for dem som trenger rehabilitering å være i slike omgivelser. Da kan man gå på kafé, man kan få opptrening i et oppvarmet terapibasseng eller man kan rusle en tur rundt osen.

Randi Wollan fikk behov for rehabilitering etter ei billulykke i fjor sommer.

Nedtur

Pedersli får full støtte fra Randi Wollan, som havnet på rehabiliteringa etter ei stygg trafikkulykke i fjor sommer. I et intervju med ST i fjor høst fortalte hun om nedturen hun fikk da hun kom til rehabiliteringa:

- Det var ikke akkurat noen høydare å komme til helsetunet. Huff, sier jeg bare. Jeg ble tatt så godt imot, det er ikke det. Og her er masse hyggelige og flinke folk. Men det er fullstendig galt at rehabiliteringa er integrert ved helsetunet. Her må det tenkes andre løsninger, sa Wollan til ST i november.

- Det er helt perfekt

Når ST forteller henne om Pederslis tanker om å flytte rehabiliteringa til folkehelsesenteret, er hun enig med én gang:

- Det er helt perfekt. Uansett hvor rehabiliteringa havner, må den ut av helsetunet. Ei rehabiliteringsavdeling trenger ansatte som har rehabilitering som hovedoppgave. Ved helsetunet er det folk som jobber ved flere avdelinger. Rehabilitering er ikke bare fysioterapi. Det pågår hele tida, og da kan man ikke bli behandlet som en sykehjemspasient. Jeg sto på for meg selv og stilte krav, men det er ikke alle som har noen til å kjempe for seg, sier Wollan som mener det er viktig for det mentale at man kommer ut av sykehjemsomgivelsene:

- Legger man rehabiliteringa til folkehelsesenteret og bemanner den med folk som er dedikert til rehabilitering, er jeg helt sikker på at folk vil komme seg tilbake i jobb og få et bedre liv mye raskere.