Hemne

— Vi vil gjerne høre en status for arbeidet, sier John Halvard Lidahl, innehaver av Motesenteret.

— Vi er fullt klar over at det ikke har gått lang tid, men vi er like fullt litt utålmodige og spent. Hva skjer, spør Synnøve Spjøtvold, innehaver av Hemne Blomsterforretning.

Mangler levende sentrum

Det var i fjor sommer Hemne kommune tok initiativ til å sette i gang en prosess for å utvikle Kyrksæterøra sentrum, og da med Øragata som naturlig midtpunkt.

I august ble et eget formannskapsmøte viet kun til å befare og diskutere muligheter for denne perlen av ei sentrumsgate. Med på det hele var Eileen Brandsegg, som driver firmaet Bylivsutvikling i Trondheim. Hun var hyret inn for å bistå i arbeidet med en ny sentrumsplan for Kyrksæterøra.

Brandsegg - som uttalte at Kyrksæterøra har alt bortsett fra et levende sentrum - presenterte det hun selv opplevde som et overordna mål overfor formannskapet:

«Øragata må bli et sted der man bare vil være».

Dette noe spesielle formannskapsmøtet ble fulgt opp med folkemøte seinere på høsten.

Ordfører Odd Jarle Svanem og bylivsutvikler Eileen Brandsegg diskuterte sentrumsutvikling i Øragata under befaringa i august i fjor.

Kommunen - en tilrettelegger

Ordfører Odd Jarle Svanem forsikrer at prosjektet ikke ligger og støver ned i ei skrivebordsskuff.

— Absolutt ikke, seinest 3. februar hadde kommunestyret ei heldagssamling der sentrumsutvikling var tema. Men jeg forstår at de som driver butikk i Øragata er utålmodig. Jeg er utålmodig selv. Men jeg innser at vi må bygge stein på stein, og iverksette tiltak for tiltak. Det er tidkrevende prosesser vi holder på med, sier Svanem.

Ordføreren understreker viktigheten av at kommunen skal være en aktør som legger til rette for aktivitet.

— Vi må sørge for å etablere infrastruktur som gjør det attraktivt å oppholde seg i sentrum både som en uformell møteplass og eksepelvis idrettslag. Personlig ville jeg, reint konkret, satt veldig pris på at start- og målgang for ulike konkurranser ble lagt til Øragata, og at premieutdeling skjer der. Da må kommunen legge til rette slik at både speakeranlegg og seierspall - gjerne med plass til et helt fotballag, er på plass, sier han.

Tiltakslista

Tirsdag skal formannskapet behandle planprogram i Kyrksæterøra sentrum. Planen på ti sider, legger opp til at Kyrksæterøra skal bli et attraktivt og klimasmart regionsenter mellom Kristiansund og Orkanger. Det skal være fokus på den menneskelige dimensjon, og for å nå målet listes flere tiltak opp. Her er et utdrag:

Gjennomføre prosesser som sikrer bred medvirkning, spesielt med barn og unge, eldre 65+ og innvandrerbefolkning.

Invitere til utstrakt dialog med næringslivet.

Gi rom for unge idéskapere og et lokalt kunnskapsmiljø.

Stimulere til landsbyliv gjennom sosiale møteplasser og aktivitet.

Gjøre sentrum til et naturlig oppholdssted for barnefamilier.

Tilrettelegge for et variert servicetilbud i sentrum og møteplasser for næringslivet.

Videreutvikle Øragata som «Kyrksæterøras hjerte».

Begrense bilbasert handel.

Begrense kontorarbeidsplasser utenfor sentrum.

Mer enn det lovpålagte

— Denne saken viser også at vi aktivt jobber med sentrumsplanene. Dette handler selvsagt om penger, og vi må nå ta tak i og bli enige om hva vi gjør først.

— Hvor store muligheter har sentrumsutvikling i kampen om kommunale midler opp mot helse og skole?

— Det er vanskelig å sette dette opp mot hverandre, men vi må ha rom for å gjøre andre ting enn del som er lovpålagt. Hvis ikke blir det tamt både å drive og bo i en kommune.

— Når du sier å bygge stein for stein, hvor mange «steiner» er på plass i 2017?

— Jeg vil heller si det slik at jeg mener det er realistisk at vi skal ha flere steiner på plass i løpet av min periode som ordfører, sier Odd Jarle Svanem.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300