- Det er utrolig flott musikk som en får skikkelig fot av, sier Anne Nor som er en av seks sangere i Viggja Voices som har imponert sterkt etter at de debuterte i februar 2015.

Funnet tonen

Denne gangen er de i godt selskap med Skaun storband som har vært på høyden i snart 40 år. Musikalsk har de to ensembla funnet tonen i Duke Ellingtons Sacred Concert, et verk som han skrev på slutten av sin karriere.

I Børsa kirke 18. mars, og i Lademoen kirke 19. mars, framfører de verket i et arrangement som er laget for kor og storband. I 2003 framførte Skaun storband med stor suksess Sacred Concert sammen med Eggkleiva mannskor og damekoret Cantus.

Denne gangen blir det derimot et helt annet lydbilde med Viggja Voices, som for anledningen er forsterket med to sangere da mange av sangene synges åttestemt. Det mangler derimot ingenting på presisjon og klang hos Viggja Voices som er norgesmestere i sin klasse.

Komplett jazzverk

Duke Ellington skrev de tre Sacred Concerts i perioden 1965 til 1973. Han reiste rundt både i USA og Europa med eget orkester og opptrådte sammen med lokale kor og ulike solister. Mest kjent er kanskje versjonen med Alice Babs. Duke Ellington omtalte selv verket som det viktigste han noen gang har gjort. Ellington skrev verkene med enkle enstemmige korarrangement. Derfor ble det aldri laget noen komplett notesamling for verkene.

I 1993 laget derimot den danske komponisten og arrangøren Jan Høybye sammen med Peder Pedersen et komplett arrangement for opptil åtte stemmer og fullt storband. Dermed lever Duke Ellingtons Sacred Concert videre som et komplett jazzverk med utfordrende korarrangement, storslått storbandmusikk og vakre solistparti.

Rytmisk og artig

Viggja Voices som består av Anne og Jarle Nor, Anne Karin og Audun Støren, Charlotte Stav og Arne Martin Aurlien er for anledningen forsterket med tenor Rikart Nyheim og sopran Marit Arnesen Bergendahl. Sangerne har brukt mye tid på å øve inn sangene og tonene, og selv om det er store utfordringer med nære og tette klanger, så understreker Anne Nor at det er artig musikk som svinger godt med rytmiske og artige klanger.

- Det er dessuten veldig artig for oss å få opptre med storbandet. De er skikkelige flinke, sier Nor

Verket består av til sammen ti satser, der to av satsene er instrumentale og en sats er en ren korsats.