Jørund Moltubakk

Av blant annet økonomiske årsaker ble arrangementet - som heter NEMEAN Premium - i år flyttet til Hemne samfunnshus, med en øvre aldersgrense på 19 år.

Dermed forandres det påhengte navnet «Premium» til «Lite», en vesensforskjell, skal vi tro arrangørene.

– Det er forskjell på å være et lokal-LAN og å være et prestasjons-LAN, sier Steffen Berg og Olav Leiknes, som har vært i Nemean crew i henholdsvis tre og seks år.

Steffen Berg og Olav Leiknes er to av 21 frivillige i Nemean crew, som sørger for alt fra nettverk og markedsføring til planlegging og organisering.

Frivillig arbeid

De to er blant 21 frivillige i Nemean crew. Steffen er elektrikerlærling i Bravida i Trondheim, og Olav går automatisering ved Strinda videregående. Men mye av fritiden bruker de på Nemean.

– Det går ikke lenge etter et LAN før vi starter å jobbe med neste. Vi prøver å gjøre hvert LAN bedre enn det forrige, sier de to.

Og innrømmer at det økonomiske aspektet representerer et tøft hinder på veien.

– Skal man bli best, må man skaffe de beste, og da må compo-premiene være store, sier Olav.

Full konsentrasjon foran skjermen.

En compo-premie er en viss pengesum som tilfaller vinnerne av dataspillkonkurransene under et LAN. Under fjorårets vinter-LAN var compo-premien for spillet Counter-Strike på 80 000 kroner: Den største CS-potten i Norge det året.

– Vi har full forståelse for at kommunen kan reagere på at vi premierer ut en slik sum, samtidig som vi krangler på husleia for Hemnehallen. Men selv om de pengene forlater kommunen via en gamer fra Oslo, så sitter vi og Hemne igjen med et rykte innen e-sport-miljøet som er gull verdt, sier Olav.

Både crew og deltagere så ut til å kose seg under første dag av Nemean Lite i Hemne samfunnshus på onsdag.

Vil fremme bygda

Steffen og Olav sier kommunen stiller seg åpen til Nemeans synspunkter, men tror ikke at de helt forstår hva et e-sport-miljø er, og hva det kan bety for en kommune å bli en del av det.

– Bare ta fjorårets vinter-LAN: PANTERS og Tien Len var noen av de mest omtalte lagene i CS-miljøet, både i Norge og utlandet. Og mens praten gikk om disse gutta, så satt de i Hemnehallen og koste seg og skrøt av Nemean, sier Olav.

– Det er jo ikke bare et LAN vi er stolte av, vi er stolte av bygda vår også, legger Steffen til.

Som mener publisitet innen det stadig voksende e-sport-miljøet vil gagne hele bygda.

Men selv om Premium ble til Lite denne vinterferien ser Nemean-crewet lyst på fremtidige LAN.

– Nå får vi spart oss opp til større premier til senere LAN. Og vi gir oss selvsagt ikke. Vi er lillebror på bygda, men vi er her vi også, smiler Steffen og Olav.

Fra venstre: Martin Aune, Oline Grimstad, Leo Trøen og Jørgen Skogstad fra Trondheimsområdet var positive til at det i år var yngre deltagere tilstede under Nemean Lite.

Tilreisende deltagere

Jørgen Skogstad (16) fra Tiller, Oline Grimstad (17) fra Byneset, Martin Aune fra Trondheim (16) og Leo Trøen (16) fra Leinstrand er fire av tolv deltagere fra Trondheimsområdet, og ser positivt på den øvre aldersgrensen på arrangementet.

– Vi er jo såpass unge at det ikke påvirker oss ennå, men vi har vært på en del andre LAN, og som regel er vi de yngste. Her møter vi folk som er mye yngre enn oss, sier Oline Grimstad.

Noe alle fire er enige om at virker positivt inn på opplevelsen.

Masse datautstyr da det ble arrangert LAN i fem dager av vinterferien på Kyrksæterøra.