Pappa Karl Åke Sjølin har tatt over som trener for sønnen og det har fått kraftpluggen på rett vei igjen.

Orkdalingen Niklas Zellin hamstret medaljer i styrkeløft som junior i en årrekke, men siden VM i 2013 har han slitt med skader. I 2015 var han førsteårs senior og hadde prikket inn formen mot NM, men på en av de siste treningene slo han opp igjen gamle slitasjeskader. Zellin fullførte NM dager senere og tok sølv etter å ha løftet totalt 1025 kilo i benkpress, knebøy og markløft. Totalen var han lite fornøyd med og han slet med å finne motivasjon til å fortsette.

- Jeg hadde slitt med slitasjeskader i skulderen og i albuen siden 2013 og så blusset det opp like før NM. Jeg hadde ventet et mye bedre resultat enn det jeg fikk der. Jeg gikk flere runder med meg selv om jeg ønsker å fortsette med dette. Det tar mye tid og koster penger, forteller 25-åringen.

25-åringen har tatt hele 24 internasjonale medaljer som junior. Nå har pappa Karl Åke Sjølin fått fart på karrieren igjen etter flere år med skadeplager. Foto: Arkiv

Fikk støtte

En god periode etter NM fant han ikke motivasjon til å fortsette, men hans nærmeste mente han burde fortsette.

- Jeg fikk veldig god støtte av pappa og samboeren som har backet meg opp. Jeg har vært omringet av de beste trenerne i Norge, men følte i grunnen for noe nytt og da mente jeg det var rett at pappa kunne ta over som trener, forteller han.

Pappa, Karl Åke Sjölin, har endret treningsrutinene og fokusert mer på kvalitet.

- Nå er det pappa som styrer alt. Han har fått meg på riktig vei og har stor erfaring innen styrkeløft. Tidligere har det blitt for mye tung trening og mye volumtrening. I det siste har vi fokusert mer på kvaliteten på treningen. Tidligere trente jeg nesten uansett hvordan kroppen føltes, men nå trener jeg bare når kroppen er 100 prosent. Nå føler jeg det har løsnet, sier Zellin.

Minnestevne

Denne helgen skal 25-åringen med utrolige 24 internasjonale medaljer som junior i aksjon igjen knappe to år etter at han sist deltok i et stevne. Niklas skal delta i et minnestevne i hjembyen Sundsvall for farfaren, Karl Erik «Kalle» Sjölin, som ble svensk mester tre ganger og veteranverdensmester i 1983. «Kalle» er en legende i Sverige. Selv om formen ikke er prikket inn til akkurat dette stevnet, så understreker Niklas at det betyr mye for han å delta.

- Det er veldig viktig for meg å stille opp der. For meg er det mer enn bare en gjennomkjøring. Farfar er grunnen til at jeg driver med dette og mitt store forbilde. Sånn sett så betyr dette stevnet like mye som et VM for meg. Den svenske rekorden er på 1077 kilo og det hadde vært artig å klare mer enn det, selv om jeg ikke har svensk statsborgerskap, forteller 25-åringen.

Pappa Karl Åke Sjølin har tatt over som trener for sønnen og det har fått kraftpluggen på rett vei igjen.

Kraftanstrengende

Det å være tålmodig og ha langsiktige mål er kanskje noe av den viktigste egenskapen en kan ha i styrkeløft. I langrenn går løperne 40–50 renn i løpet av en sesong, mens Niklas stort sett konkurrerer maks to-tre ganger i året. Det er det en grunn til.

- Etter en konkurranse er kroppen helt ferdig både psykisk og fysisk. Det føles ut som hvert eneste ledd i kroppen er nyoperert fordi jeg har tatt i bruk vært eneste fiber i kroppen for å presse opp vektene. Øynene er blodsprengt og jeg er sliten psykisk fordi jeg vet hva som kan skje om jeg plutselig ikke klarer å få opp de 400 kiloene jeg har på ryggen. Da blir kroppen pulverisert, forteller orkdalingen.

NM i juni

Det er NM i juni som er sesongens store mål for Niklas. I øyeblikket føles kroppen bra ut, men han kjenner fortsatt litt på slitasjeskadene.

- Dette er jo en ekstrem idrett som sliter på kroppen. Jeg sliter litt med skadene fortsatt, men jeg føler jeg klarer å holde de i sjakk. Jeg har ikke like vondt som tidligere.

- Hvordan er formen nå sammenlignet med NM i 2015?

- Jeg er sterkere nå ja. Formen er som sagt ikke helt på topp i øyeblikket, men hvis jeg skal slenge ut noen tall på hva jeg kan klare med formtopp, så vil jeg kanskje si 440 i knebøy, 360 i markløft og 320 i benkpress, tror Niklas. Det vil i så fall gi en total på 1120 kilo.

Om alt går etter planen fremover, vil EM og VM 2018 være naturlige mål for 25-åringen. Allerede som 17-åring uttalte han at han skulle bli verdens sterkeste i idretten sin.

- Vi tar det steg for steg nå. Jeg setter meg langsiktige mål og jeg har fortsatt et håp og tro på å bli verdensmester en gang. Jeg har mange gode år foran meg, sier han.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255