September 2016: Hun fikk opptre i The Jan Holberg Project, der Trine Rein var trekkplasteret. Rein hørte Ida Solstads stemme og sa til ST:

«Hun er et stort talent som virkelig kan komme langt».

Mai 2017: Da skal hun opptre med to sanger; Aquarius fra Hair og On My Own fra Les Miserables, sammen med Trondheim Synfoniorkester i Olavshallen.

— Det blir nok det største av det jeg har opplevd.

— Wow!

— Ja, jeg gleder meg. Ellers er dette litt fram i tid, så jeg kjenner ikke så mange detaljer rundt konserten ennå, sier Ida Solstad, som har tilbrakt vinterferien på hytta i Mistfjorden disse dagene.

— Hvordan oppsto det kontakt mellom deg og Trondheim Symfoniorkester?

— Jeg er ikke helt sikker, men jeg tror det kom en forespørsel til kulturskolen slik at jeg ble anbefalt gjennom den.

Ida Solstad sier hun får kick av å stå på scenen. Foto: John M. Myrhaug

Mange oppdrag

Ida Solstad gjorde hemnværing av seg for snart tre år siden da hun kom flyttende fra Løkken Verk. Hun går i dag i tiende klasse på Sodin skole.

Å fortelle at musikk er hobby nummer én er nesten overflødig - denne jenta framfører musikk, tenker musikk og lytter til musikk - også når hun sover - hele tiden.

— Man glemmer litt begrepet tid når man er så engasjert i musikk som jeg er. Det blir både øvinger, jeg er elev ved kulturskolen, og det kommer forespørsler om å opptre på alt fra konferanser til møter i mindre forsamlinger. Jeg må til enhver tid ha et repertoar på lager, forteller Ida.

— Du synger også i begravelser?

— Jeg får forespørsler om det, men det kolliderer som oftest med skolen. Derfor blir det ikke så mange slike oppdrag, men noen blir det.

Får kick på scenen

Hun kan se tilbake på en karriere som startet - i hvert fall i det offentlige rom - fra hun var sju. Da ble hun medlem av Meldal pikekor. Tre år seinere, ble hun med i Meldal Soul Children.

Etter at hun flyttet til Hemne, har det også vært en musikalsk innholdsrik tid. Hun har to ganger vært gjesteartist i det nevnte Jan Holberg Project, hun er med i Fargespill og hun har hatt gjesteopptreden med Kirksæterørens Hornmusikk.

De to siste årene har hun vært med i UKM. Begge gangene gikk hun videre til fylkesmønstringa. I år legger hun også lista høyt når hun skal framføre I Have Nothing av Whitney Houston.

— Jeg er blitt vant til å stå på scenen gjennom disse årene. Det er sjelden jeg er så til stede som på scenen. Jeg får et kick av det, sier hun.

Stemmen er selvsagt hovedinstrumentet, men nå behersker hun bokstavelig talt flere strenger.

— Det siste året har jeg lært meg å spille gitar. Jeg skriver også flere låter enn noen gang før.

Vinterferien har musikktalentet Ida tilbrakt på hytta i Mist-fjorden.

Vil være ekte

— Har du noen favoritter?

— Ja! Jeg elsker tekstene til The Neighbourhood, sounden til The Weeknd, de høye tonene til Sam Smith, ærligheten til Hozier og virkeligheten til Bring Me The Horizon. Jeg har i det hele tatt veldig variert musikksmak. Jeg har sunget både pop, jazz, rap, viser og melodier fra musikaler. Å være allsidig betyr at jeg kan mikse flere elementer fra hver sjanger når jeg skriver musikk selv.

— Hva er drømmen din?

— Å kunne leve av å synge på grunn av at man virkelig kan å synge - ikke på grunn av utseende og antrekk.

Flere planer

Ida Waldine Solstad, som er hennes fulle og hele navn, håper selvsagt at hun blir en av de 100 mottakerne av Drømmestipendet for 2017.

— Dersom de plukker ut meg til å motta 10 000 kroner, vil jeg bruke dem på forskjellige kurs. Jeg vil utvide komfortsonen og trene på teknikker. Jeg har også lyst til å prøve meg på en masterclass for elever under 18 år, sier hun.

Til høsten venter hybellivet.

— Jeg skal gå musikk, dans og drama, med sang og vokal som hovedinstrument. Kanskje kan noe av pengene rett og slett brukes til å flytte og studere musikk, sier Ida Solstad.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300