Årsmøtet i Orkdal Arbeiderparti ber leder i justiskomiteen umiddelbart sette situasjonen for barn på Trandum på dagsorden for å sørge for at Norge overholder norsk lov og internasjonale bestemmelser som gjelder forbud mot frihetsberøvelse av barn. Saken sendes videre til Årsmøtet i Sør-Trøndelag Arbeiderparti.

Bakgrunnen for at Orkdal Arbeiderparti vil ha saken på den politiske dagsorden er følgende:

I september 2016 sa stortingspolitiker Kari Henriksen (Ap) følgende: «Arbeiderpartiet forventer at statsministeren umiddelbart setter en stopper for praksisen med å sperre inne barn på Trandum. – Å fengsle barn under 15 år er ulovlig i Norge. Nå tillater innvandrings- og integreringsministeren at barn under 15 år fengsles uten hjemmel. Jeg forventer at statsministeren griper inn umiddelbart og setter en stopper for denne praksisen.»

Per 30.august 2016 hadde 93 barn vært internert, hvorav to barn i henholdsvis 18 og 24 døgn. Ifølge politiets egne regler skal ikke barn låses inne mer enn 24 timer på utlendingsinternat. Over 60 av barna var 12 år eller yngre. Halvparten var fem år eller yngre, ifølge politiets egne tall.

Å bli internert på Trandum betyr i praksis at du blir fengslet, uten å ha gjort annet galt enn at du skal utvises fra Norge. Barna blir tatt fra leker og kosedyr, de blir visitert, og sperret inne på rommene sine om natten. Barna sitter også i samme internat som voksne i en vanskelig situasjon, og det har vært episoder hvor de har vært vitne til at mødrene har skadet seg selv. Det har også vært flere uheldige episoder med tilløp til opprør og mange selvmordsforsøk på Trandum. Foreldrene fratas deler av den foreldreautoritet og beskyttelsesfunksjon som de til vanlig innehar, når de ikke lenger kan regulere hverdagen til barna, men må henvende seg til vaktene. Et eksempel vil være at det ikke er foreldrene som bestemmer når barna kan få leke, eller foreldrene som lager mat, eller som disponerer nøkkel til dørene. Barna vil kunne oppleve foreldrene som hjelpeløse.

Leder av Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg, Mette Yvonne Larsen, sier i et intervju i Verdens Gang 23.03.15, at hun mener dette er et stort menneskerettighetsproblem at det er barn på Trandum, «..og spesielt fordi vi ikke har noen løpende statistikk over hvor mange barn som til enhver tid er innlåst på Trandum. Vi får årsrapporter, men da er som regel ikke lenger personene på Trandum.»

I sin rapport etter besøket på Trandum i 2015 påpekte Sivilombudsmannen at stress og uro, høyt støynivå, selvskading, selvmordsforsøk og maktanvendelse kan bidra til å traumatisere barna. De fant blant annet at mindreårige hadde vært vitne til selvskading og til utøvelse av makt.

– Barn er spesielt sårbare for å ta skade av frihetsberøvelse. Når barn i tillegg opplever at deres foreldre blir satt i en hjelpeløs situasjon, kan dette være svært skremmende, sier Helga Fastrup Ervik, kontorsjef ved Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse. – FNs spesialrapportør mot tortur har uttrykt sterk bekymring for internering av barn og vi har merket oss at den europeiske menneskerettighetsdomstol nylig har avsagt flere dommer mot Frankrike der barn hadde vært internert kortere enn i enkelte av disse sakene. Domstolen la blant annet til grunn at barn har en «ekstrem sårbarhet»

Orkdal Arbeiderparti mener at vi ikke kan finne oss i at dette foregår i Norge, og ønsker at Arbeiderpartiet vedtar at denne praksisen må stanses umiddelbart.

Årsmøtet i

Orkdal Arbeiderparti