- Med tanke på det som skjer innen kraftutbygging, trenger ikke et slikt kontor å ligge i Trondheim, sier Aarbergsbotten om NVE.

Det sier Torhild Aarbergsbotten, som sitter på Stortinget for regjeringspartiet Høyre. Hun følger nøye med på det som rører seg i orkdalsregionen. Blant annet at de fire kommunene Orkdal, Snillfjord, Meldal og Agdenes skal bli til én i 2020, og at det er den mest omfattende sammenslåinga i Norge. Noe som hennes partikollega Jan Tore Sanner flere ganger har bemerket.

Det er to ting som gjør Orkland-sammenslåinga spesiell.

  • Kun ett annet sted har så mange som fire kommuner slått seg sammen.

  • Kun Orkland har med seg en kommune som må dele seg i tre.

  • landbruksdirektoratet, Steinkjer allerede meldt seg hardt på i kampen om å få dette direktoratet.

Orkland vil bli et tyngdepunkt sørvest i Trøndelag, og Aarbergsbotten mener politikerne i regionen må komme sammen for å vurdere om de kan være vertskap for noen av fagmiljøene som kan bli flyttet fra Oslo.

- Med tanke på det som skjer innen kraftutbygging, trenger ikke et slikt kontor å ligge i Trondheim, sier Aarbergsbotten om NVE.

- Både byer og distrikt

Tidligere i februar la Sanner fram en plan om å flytte ut fra Oslo eller nyetablere til sammen 630 statlige arbeidsplasser.

- Denne planen vil skape nye muligheter for folk og lokalsamfunn, og bidra til vekst og utvikling både i byer og distrikt, sa kommunal- om moderniseringsminister Jan Tore Sanner i pressemeldingen som fulgte nyheten om utflagging av de statlige arbeidsplassene.

- Det er ingen automatikk at det er Trondheim som får alt som kommer til Midt-Norge. Det viktigste er å få laget gode fagmiljø, og det trenger ikke være i de store byene, sier Aarbergsbotten.

Flere er aktuelle

Når det gjelder de 630 arbeidsplassene som omfattes av denne første planen, er det i all hovedsak fastlagt hvor de vil komme.

I tillegg er det et betydelig antall oppgaver man ser for seg å flytte ut av Oslo. Her er lista over mulige utflyttinger/nyetableringer ut over de 630 som allerede er kjent. Foreslått lokalisering i parentes:

  • Fornybar AS: Investeringsselskap for grønn teknologi. (Stavanger-, Bergens- og Trondheims-regionen.

  • Språkrådet. Vurderes flyttet ut av Oslo. 34 ansatte.

  • Sentraladministrative oppgaver i kunnskapssektoren (Nord-Norge eller Vestlandet). 850 årsverk

  • Landbruksforvaltningen. (Trøndelag nevnt som aktuell lokalisering, Steinkjer har allerede meldt interesse.

  • Likestillings- og diskrimineringsnemnda. (Lillestrøm, Sandefjord, Bergen, Stjørdal og Bodø er nevnt.)

  • NVEs tilsynsoppgaver. 57 årsverk i dag

  • Fredskorpset. 40 ansatte i dag. (Trondheim, Stavanger og Førde er nevnt.)

  • Miljøvennlige innkjøp/Difi:10 stillinger.

  • Arbeids- og velferdsdirektoratet.

  • Bioteknologirådets sekretariat: sju stillinger, aktuelt etter 2020.

  • Politihøgskolen: 260 stillinger i dag.

  • Husbanken

Fylkesmannsembetet

- Ser du at Orkland kan være aktuell som vertskommune for noen av disse virksomhetene, Aarbergsbotten?

- Ja, for eksempel NVE, som allerede har et distriktskontor i Trøndelag. Med tanke på det som skjer innen kraftutbygging, trenger ikke et slikt kontor å ligge i Trondheim. Dette er et eksempel på et kontor som fint kan ligge i Orkdal.

Hun trekker også fram fylkesmannsembetet, som man har delt andre steder i landet.

- Det vil antakelig bli en deling her også i forbindelse med sammenslåinga av fylkene, og noe av dette kan være aktuelt for orkdalsregionen.

- Bør skje raskt

Aarbergsbotten oppfordrer politikerne i orkdalsregionen til å kjenne sin besøkelsestid.

- Regionen må finne ut hva de er gode på og selge seg inn, og så må de spille det inn overfor departementet. Det bør skje raskt.

- Hvilke tanker har du om Orklands fordeler?

- De har for eksempel vært veldig gode på integrering av flyktninger, det er et godt kompetansemiljø innen fagskoler - ikke minst opp mot olje- og gassvirksomheten og den kraftkrevende industrien.