I en av oppringningene skal selgeren fra firmaet ha sagt at de drev med kartlegging av radon i Børsa, og at dette var noe de gjorde i områder med mye lungekreft. Ingrid Hultgreen, som fikk telefon fra det private aksjeselskapet Norsk radon og strålevern, sier det straks ringte en bjelle da hun hørte dette.

- Jeg spurte hvor han ringte fra igjen, og spurte om han virkelig sa at det var mye lungekreft i Børsa. Han sa navnet på bedriften en gang til, og sa at «jo, ja, de ringte ikke hvis det ikke var fare for radon», ifølge et kart han så på. «Og visste jeg hvor farlig radon var?» Så ramset han opp om gass, kreft og lungesykdommer, forteller Hultgreen.

Burde fått offentlig info

Selgeren skal deretter ha gått over til å spørre om detaljer om huset og plasseringen av de ulike rommene, og hevdet at Hultgreen burde ha en måler på hvert rom for å måle radongass. Målerne skulle etterpå sendes inn til Norsk radon og strålevern for avlesning.

Hultgreen sier hun opplevde telefonsamtalen som ubehagelig.

- Jeg opplevde det som ekkelt, fordi han prøvde å skremme meg med at det var farlig i mitt eget hjem. Det er drøyt. Jeg tenker jo at jeg måtte fått offentlig informasjon om å måle radon om det var en reell fare, sier Hultgreen.

Skal kun si fakta

Daglig leder i Norsk radon og strålevern, Kim Moe Cesar, sier det er beklagelig hvis de som blir oppringt har opplevd det slik Hultgren beskriver.

- Dette er noe vi burde ha fanget opp. Vi følger et salgscript når vi ringer, og der står det ingenting om det som det fortelles om her. Det vi sier er at radon sammen med røyking er den største årsaken til lungekreft, etter aktiv røyking. Vi sier kun det som er fakta, som man også finner på sidene til Statens strålevern og Kreftforeningen. Hvis det har blitt sagt ting som kan ha virket skremmende, så er det noe som ikke skal ha skjedd og som ikke skal skje flere ganger, sier Cesar.

Gir seg ved første nei

Han sier selskapet er opptatt av å bygge opp et bedre rykte for bransjen.

- Radonmarkedet har lenge hatt et dårlig rykte på seg. Vi gjør alt vi kan for å snu det, og vi har en dialog med forbrukerombudet for å holde klagene nede. Vi er levende opptatt av radon. Det at det er så mange dødsfall er noe som setter en støkk i alle oss som jobber her, sier Cesar som understreker at hans selskap ikke skal drive med skremselspropaganda.

- Det man ofte sier til selgere som driver telefonsalg er at man ikke skal gi seg selv om man får et nei. Men vi gir oss alltid ved første nei. Da har vi fortalt om farene ved radon, og så er det opp til kundene om de vil ta kontakt med oss igjen, sier Cesar.

Les også: For seint å starte målinger nå

Kan forveksles

Siden han opprettet selskapet i oktober 2016, har Norsk radon og strålevern levert radonmålere til 1000 husstander.

- Firmanavnet deres kan forveksles med det offentlige navnet Statens strålevern. Er det et bevisst valg?

- Vi er et privateid selskap, og det kommer også fram hvis noen spør oss om det. Vi har vært i samtaler med Statens strålevern på om vi fikk lov til å bruke navnet. Det er radon og strålevern vi driver med, sier Cesar.

Seniorrådgiver Bård Olsen i Statens strålevern sier det er uheldig hvis noen feilaktig tror de har blitt oppringt av Statens strålevern. I november tok hans etat kontakt med nettopp Norsk radon og strålevern, på grunn av klager fra folk som mente selskapet hadde utgitt seg for å samarbeide med Statens strålevern.

- Vi får noen henvendelser fra privatpersoner som er blitt oppringt fra fima som skal selge radonmålinger. Noen ganger har disse gitt inntrykk av at de er fra Statens strålevern. Da tar vi kontakt med firmaet for å si fra om at slik oppførsel ikke er akspetabel, sier Olsen.

Bør kontakte flere tilbydere

- Burde ikke Statens strålevern være den som går ut med informasjon om behovet for radonmålinger, istedetfor private selskaper?

- Vi sier jo dette ganske tydelig, for eksempel på våre nettsider. Der er det informasjon og anbefalinger om at alle må måle. Våre nettsider er et godt sted å starte for å få informasjon om hvordan man skal gå frem for å måle radon.

Olsen anbefaler huseiere som vil måle radon om å ta kontakt med flere ulike tilbydere av radonmålinger.

- Vi anbefaler alle å foreta radonmålinger i hjemmet sitt. Det trenger ikke koste mer enn 500-600 kroner å få det gjort, sier Olsen.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109