Hemne/Snillfjord

Tema er damer i skogbruket, og det var bondenettverksleder Malin Sæther som gikk ut og loddet stemninga for å bli med på sikkerhetskurs for å bruke motorsag.

— Jeg har lyst til å svinge motorsaga selv, og det var egentlig litt overraskende at det ble så bra respons på meldinga vi la ut om et sikkerhetskurs i bruk av motorsag, sier Sæther.

Fellesskap og forståelse

Bondeyrket blir ofte kalt det ensomme yrket. Og det er like ofte tradisjonsbundet, i den forstand at mannen driver gården, mens kona er i fast arbeid. Denne ensomheten er ikke bare knyttet til det sosiale, men også til sikkerhet.

— Er det to som gjør ting sammen, er det både mer sosialt og mer trygt dersom den ene skulle komme ut for en ulykke. I tillegg skaper det et større fellesskap og forståelse for det som skjer på gården, og det fører til mer kunnskap hos begge. Dette er også noe av bakteppet for at vi nå tar et initiativ til å få damene til å delta i skogsarbeid, sier Sæther.

Fokus på likestilling

Det er også et likestillingsaspekt oppi det, mener hun.

— Med det utstyret vi har til disposisjon i dag, er det ikke lenger nødvendig å skille menn og kvinner på fysisk styrke. Og dersom det er like få kvinner i skogbruket som det er menn i helse- og omsorgsyrkene, har vi en jobb å gjøre «begge veier». Vi må sette fokus på likestilling. Bondenettverket i Hemne starter altså med å lære kvinner å bruke motorsag, sier hun.

— Men noen føler kanskje at de ikke trenger å gå på kurs for å håndtere ei motorsag?

— Noen tenker sikkert slik. Men motorsag er farlig redskap ved feil bruk, så det er absolutt å anbefale å gå et sikkerhetskurs.

Teori og praksis

Detaljene rundt gjennomføring av kurset er ennå ikke helt på plass.

— Men skogbruksforvaltningen i Hemne kommune jobber med saken gjennom dialog med kursholder og øvrig praktisk organisering. Tidspunkt blir i uke 16 og/eller 17, med maks seks deltakere per kurs. Det kan altså bli flere kurs, avhengig av antall deltakere. Det blir opplegg med stell og vedlikehold av motorsaga, og praktisk skogsarbeid, sier Malin Sæther, som også er kontaktperson for dem som ikke har muligheten til å trykke «liker» på Bondenettverkets Facebook-side.

Hun er nå i ferd med å sjekke hvilke støtteordninger som finnes gjennom Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Månedlige møter

For øvrig har Bondenettverket i Hemne og Snillfjord møter den første onsdagen i hver måned. De fikk en litt treg start med kun to besøkende på det første møtet i fjor, men det har tatt seg opp og nærmer seg et snittbesøk på ti.

— Vi var forberedt på få deltakere i starten, men vi registrerer med glede at det har tatt seg opp, sier Sæther.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300