Høyre, Frp og Krf/V fremmet et forslag om å gjøre årets eiendomsskatt mer rettferdig. Dette stemte Buviklista, Arbeiderpartiet og Senterpartiet imot. Forslaget vårt (se utklipp) var å redusere den totale summen med kr 1.700.000, samt å gjøre om på profilen slik at «flere betaler mindre». Dette gjennom å redusere både bunnfradraget (flere betaler), og gjennom å redusere satsen (alle betaler mindre). Det er selvsagt synd når man ser oppslag i lokalavisene om at flere ikke ser seg råd til å betale den eiendomsskatten som flertallsgruppen har tredd nedover hodet på innbyggerne. Man var ikke engang villig til å diskutere om det er andre måter å gjøre dette på.

Les også: Skattesjokk for skauningene

Så er jo spørsmålet om denne skatten er nødvendig? I den situasjonen flertallsgruppen har stilt oss i så er den et «nødvendig onde». Den fremtidige ungdomsskolen, som alle ser behovet for, har flertallsgruppen utvidet til å dekke så mye mer uten at man har økonomisk dekning. Man skjuler seg bak til dels prisverdige behov, men som godt kunne vært utsatt for å få til et mer optimalt prosjekt.

Det blir i dagens avis stilt spørsmål om hva Trondheim og Skaun gjør annerledes slik at trondheimerne slipper unna med lavere eiendomsskatt. Svaret på det ligger nok delvis i kommunereformen som igjen flertallsgruppen gikk så kraftig imot. Ved å bli litt større, kan man få store gevinster i form av bedre tjenester, bedre utviklingsmiljø, og faktisk litt flere å dele kostnadene med. Men Sp og Ap mener at strukturen fra 1960 er best, ingen protest. Det er ikke mange andre offentlige strukturer fra 1960-tallet som består per i dag, men la nå ikke det ødelegge dagen.

Til slutt er det jo fristende å nevne at Ap og Sp er så allergiske mot å gjøre noe med skolestrukturen. Det er hevet over enhver tvil om at Skaun har en kostbar skolestruktur, uten at det gir noen bedre resultater av den grunn.

Erik Fenstad

Gruppeleder Skaun Høyre