- Jeg har lært araberflikkflakk, dobbel, og full half.

Oliver Andersen er bare 14 år men har likevel seks år bak seg som turner. Denne helgen var han og de andre konkurranseturnerne i teamgymavdelingen til OIF i full sving i Orklahallen fra ni om morgenen til fire om ettermiddagen. På programmet sto grunntrening, seriekjøring og prøving av nye ting. Med seg hadde de to svært erfarne og meritterte trenere fra Danmark, Patrick Vesth og Helge Fisker.

- Patrick er utdannet fysioterapeut, tidligere lærer på Ollerup og landslagstrener for Senior Mix i teamgym. Han er også dansk mester, både som utøver og trener. Helge er sjef for teamgymlinjen på Ollerup og landslagstrener for Senior herrer i teamgym. Han har vunnet utallige medaljer som trener nasjonalt og internasjonalt, både i mix, dame og herreklassen, forteller turntrener Sondre Gjelstad.

Går rett inn

Han har selv gått på gymnastikkhøyskolen i Ollerup, der han hadde Vesth og Fisker som trenere. Nå håper han det skal bli en tradisjon å få de danske trenerne til Orkdal.

- De er veldig kompetente, og så er de veldig trivelige folk. Jeg tror ikke de lærer bort andre ting enn det vi kan gjøre her i Orkdal, men de har bred erfaring og tilfører ungene masse kunnskap, inspirasjon og motivasjon. Og så er det slik at når det kommer en annen trener og sier noe som vi har sagt 100 ganger før, så går det rett inn, sier Gjelstad.

Til sommeren tar han og de andre trenerne med seg 19 unge utøvere til treningsleir i Danmark. Patrick Vesth er svært fornøyd med det han ser i Orklahallen denne helgen.

- Jeg synes de er veldig motiverte. De kjører bare på, og det er supertøft å jobbe med dem. Vi var her i fjor også, og vi ser at det har skjedd masse fremgang siden da. Her er også mange små som vil kunne ha en stor fremtid som toppturnere, sier Vesth.

Grunnstyrke og kroppskontroll

Om kort tid skal åtte utøvere fra OIF i alderen 13 til 16 år delta i kvalifisering til NM. Trener Trine Eriksen Ekli forteller om en topp motivert gjeng som gjerne vil trene mer enn de tre ukentlige treningsdagene.

- De er veldig motiverte, og det er bare kapasiteten som setter grenser for hvor mye de trener.

- Hvorfor skal unger drive med turn?

- Fordi det er den beste sporten som finnes? Man legger et veldig godt grunnlag for andre idretter når man driver med gym og turn. Man får utfordret hele kroppen, man får en grunnstyrke og en veldig god kroppskontroll. Man kan se hvilke unger som har drevet med barneidrett. De har bedre kroppsbeherskelse, balanse og motivasjon, sier Ekli.

Liker tilbakemeldinger

Og det står ihvertfall ikke på motivasjon hos unge Oliver Andersen. Seks timers trening gir ingen begrensning når han gjør seg klar til å ta tilfart foran trampolinen der de to danske landslagstrenerne står og følger med.

- Hvorfor jeg driver med turn? Det er det jeg liker å gjøre. Og så har jeg kommet så langt nå at det er artig, sier han.

Han er svært fornøyd med helgens trenerbesøk.

- De er gode. De er flinke til å lære bort, og de viser engasjement. Vi har øvd teknikk først, og så har de lagt press på oss til å gjøre ting. Og de gir oss masse tilbakemeldinger.