Kristian Kvakland er kanskje best kjent som kunstneren bak Amandastatuetten som er blitt delt ut på Den norske filmfestivalen Amanda i Haugesund siden 1985. Lokalt i Orkdal er også skulpturen «Medmenneske» som står ved Orkdal sjukehus, velkjent. Likeså skulpturen «Kongen av Arktis» som er innkjøpt av Orkdal sparebank sine lokaler.

Kunstneriske verdier

Kristian Kvakland, som vokste opp på Småøran i Råbygda i Orkdal, var en godt etablert kunstner. Etter noen år i Oslo, bosatte han seg på Nesodden sammen med kona Elisabeth Eggen som også var en anerkjent kunstner. Kvakland døde i 2011. Etter at kona Elisabeth Eggen døde for ett år siden, er det niesene Kari Kvakland og Marit Bjørkli i Orkdal som forvalter de kunstneriske verdiene etter ekteparet. Det gjelder blant annet avtalen med den norske filmfestivalen Amanda som deler ut rundt 20 Amanda-priser årlig.

Samfunnsengasjert

Nå ønsker de to arvingene at folk i regionen også skal bli bedre kjent med kunstneren Kristian Kvakland og hans arbeid.

Kvakland begynte sin kunstneriske løpebane hjemme i bestefarens snekkerverksted i Råbygda, bare et steinkast fra hjemmet. Det var tidlig klart at han ville gå kunstens vei, da han utdannet seg som billedhogger ved Statens Kunstakademi.

Kvakland har stilt ut en rekke steder både i inn- og utland, blant annet i Venezia. Han utmerket seg som en tidløs kunstner, samtidig som han var sterkt samfunnsengasjert og med stor kunnskap.

- Onkel leste veldig mye; blant annet om mytologi som også preget arbeidet hans, forteller Kari Kvakland.

Men han hadde også et sterkt engasjement for samfunnet og laget skulpturer som viser både overgrep, undertrykkelse og miljøforurensning.

Ringen sluttet

Utstillinga i NR 66 i Orkdalsveien, som de kaller «Ringen sluttet», varer fra lørdag 4.–18. mars. Det er ei salgsutstilling av noen av Kvaklands skulpturer og flere av Eggens malerier.

- Vi er selvsagt spent på responsen av utstillinga, sier de to søstrene Kari Kvakland og Marit Bjørkli som naturlig nok er stolte over hva onkelen har utrettet som kunstner både nasjonalt og internasjonalt.